Puszyste ciasto czekoladowe przełamane smakiem masy krówkowej i serka mascarpone z bitą śmietaną i owocami. Ciasto prezentuje się rewelacyjnie i smakuje przepysznie. Pomimo tego, iż wygląda na czasochłonne wcale takie nie jest. Włącznie z upieczeniem, przygotowaniem masy z mascarpone i złożeniem ciasto wykonać można w mniej niż 1,5 godziny. Schłodzenie ciasta zajmuje nieco dłużej, gdyż potrzebuje ono co najmniej dwóch godzin w lodówce. Zapraszam do wypróbowania przepisu bo ciasto jest naprawdę bardzo smaczne.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na torcik z mascarpone.
Ciasto czekoladowe:
- 3 duże jajka
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 10 dkg cukru pudru
- 3 dkg kakao bez cukru
- 8 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Bita śmietana z mascarpone i owocami:
- 25 dkg serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 gr żelatyny w proszku
- 50 ml zimnej wody
- 12,5 dkg świeżych borówek
- 12,5 dkg świeżych czerwonych porzeczek + ekstra do dekoracji
Krem z masą krówkową:
- 40 dkg masy krówkowej orzechowej
- 4 dkg andruta
Jak zrobić torcik czekoladowy z owocami.
Ciasto czekoladowe: do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli oraz cukier puder. Ubijać kilka minut, do momentu w którym jajka uzyskają niemalże białą, puszystą konsystencję. Do ubitych jajek małymi strużkami dodać olej. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym przesiać przez sitko. Do ubitych z olejem jajek dodać szybko lecz małymi porcjami mąkę wymieszaną z kakao. Wymieszać. Spód formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza, włożyć ciasto, które piec przez 25 minut. Upieczone wystudzić a zimne już przekroić wzdłuż na pół.
Masa krówkowa: andrut pokruszyć na konsystencję niemalże bułki tartej. Ja zrobiłam to w food procesorze. Pokruszony andrut wymieszać z masą krówkową.
Bita śmietana z mascarpone: do miseczki wsypać żelatynę, dodać zimną wodę i odstawić na 10 minut. Po 10-u minutach włożyć na kilka sekund do mikrofali i podgrzać. Do miseczki odlać 100 ml śmietany kremówki, do której wlać gorącą żelatynę. Wymieszać.
Do miski wlać 400 ml zimnej śmietany kremówki. Ubić na sztywno. Następnie dodać serek mascarpone. Ubijać kilka sekund. Na sam koniec wlać żelatynę wymieszaną z kremówką. Kontynuować ubijanie przez kolejnych kilka sekund. Do ubitego kremu włożyć owoce i wymieszać delikatnie.
Złożenie ciasta: do formy, w której piekło się ciasto włożyć pierwszy blat ciasta czekoladowego. Blat posmarować 1/2 częścią masy krówkowej uprzednio wymieszanej z andrutem. Na masę krówkową wylać 1/2 masy mascarpone z owocami, na której położyć drugi blat ciasta czekoladowego. Następnie ciasto czekoladowe posmarować pozostałą częścią masy krówkowej a nią wylać pozostałą część masy mascarpone z owocami. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Schłodzone już ciasto udekorować po wierzchu dodatkowymi porzeczkami.

Warto wiedzieć robiąc torcik z mascarpone.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 20-u centymetrów.
Jajka, które użyjemy do przygotowania ciasta czekoladowego powinny być w temperaturze pokojowej.
Szukasz przepisów na ciasta z mascarpone? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik musowy krówkowy z wiśniami.
Dodaj komentarz