Sezon na jagody niedługo będzie się kończył więc trzeba korzystać. Zrobiłam już kilka słoiczków jagód na zimę. Zamroziłam także dość sporą ich ilość. W międzyczasie udało mi się także wykorzystać je w pierogach i powstały z nich lody.
Lody jagodowe w czasach mojego dzieciństwa należały do grupy tych ulubionych. Pamiętam, iż do kupienia były w gałce a ich smak był fantastyczny. Mając teraz pod ręką świeże, soczyste jagody prosto z lasu pokusiłam się na przygotowanie lodów. Lody mają kremową konsystencję i intensywnie owocowy smak. Są dość słodkie więc posmakują fanom słodkich deserów.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na lody jagodowe.
- 20 dkg jagód świeżych lub mrożonych
- 10 dkg cukru kryształu
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 100 ml mleka
- 3 żółtka
Jak zrobić lody jagodowe.
Do garnka włożyć 2,5 dkg cukru, jagody oraz sok z cytryny. Zagotować a następnie ciepłe jeszcze zmiksować.
Do miski wlać 100 ml śmietanki kremówki. Do osobnego garnka wlać pozostałą śmietankę (100 ml), mleko oraz pozostały cukier (7,5 dkg). Zagotować, cały czas mieszając aż cukier się rozpuści. W osobnej misce wymieszać żółtka. Kiedy składniki w garnku zaczynają się gotować małymi strużkami wlać ich połowę do żółtek, cały czas mieszając. Kolejno przelać wymieszane z płynem żółtka do pozostałego płynu w garnku i dodać również zmiksowane wcześniej jagody. Zagotować i trzymać na ogniu przez 2-3 minuty. Zdjąć masę z ognia i dodać 100 ml kremówki z pierwszej miski. Garnek położyć nad miską z bardzo zimną wodą lub lodem. Mieszać masę nieustannie do momentu, w którym wystygnie. Zimną masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażalnika. Po godzinie masę warto przemieszać.

Warto wiedzieć robiąc lody jagodowe.
Ja sięgnęłam po świeże jagody. Możecie jednak śmiało użyć jagód mrożonych. Te mrożone pozwolą na przygotowanie lodów także poza sezonem.
Żółtka, które dodajemy do lodów trzeba wziąć z uprzednio wyparzonych jajek. Jajka wystarczy na kilka sekund zanurzyć we wrzącej wodzie.
Masę jagodową po zdjęciu z ognia koniecznie trzeba wystudzić wkładając garnek do zimnej wody lub lodu. Jeśli tego nie zrobimy masa zważy się.
Do zmrożenia masy możecie użyć maszyny do lodów lub zamrozić ją w plastikowym pojemniku.
Szukasz przepisów na domowe lody? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Lody malinowe bez laktozy.
Dodaj komentarz