Tarta rustykalna to kruche ciasto wypełnione owocami. Od standardowej tarty różni się tym, iż nie podpieka się ciasta przed wypełnieniem go nadzieniem. Dodatkowo tarta rustykalna wcale nie musi wyglądać “pięknie”, ma wyglądać bardzo prosto i naturalnie. Nieodzownym elementem każdej tarty poza kruchym ciastem są oczywiście owoce. Idealne będą w niej owoce takie jak jabłka, gruszki, czereśnie, jagody, jeżyny czy jak u mnie wiśnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tartę rustykalną z wiśniami.
- 15 dkg mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania ciasta w trakcie wałkowania
- 5 dkg mąki kokosowej
- 1/4 łyżeczka soli
- 8 dkg zimnego masła
- 5 łyżek zimnej wody
- 1 jajko
- 30 dkg wydrylowanych wiśni
- 1 łyżka grysiku lub polenty (opcjonalnie)
- 3 łyżki cukru kryształu
Jak zrobić tartę rustykalną.
Na stolnicę lub do malaksera przesiać mąkę pszenną oraz mąkę kokosową. Dodać sól i zimne masło pokrojone w kostkę. Siekać nożem lub wyrabiać w malakserze do momentu, w którym składniki zaczynają łączyć się w całość. W tym też momencie dodać wodę i żółtko. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na średnicę około 28-u centymetrów. Jeśli ciasto klei się do stolnicy w trakcie wałkowania podsypać je delikatnie mąką. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w kilku miejscach nakłuć je widelcem.
Wydrylowane wiśnie wymieszać z grysikiem i 1-ą łyżką cukru. Owoce rozłożyć równomiernie na rozwałkowanym cieście pozostawiając 3-y centymetrowy brzeg ciasta pusty. Puste ciasto dokładnie posmarować białkiem jajka a następnie ostrożnie założyć je na owoce. Po założeniu ciasta posmarować białkiem również jego zewnętrzną część, którą dodatkowo posypać 2-a łyżkami cukru.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Włożyć tartę. Piec przez 25 do 30 minut. Upieczoną tartę można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Warto wiedzieć tartę rustykalną.
Często do soczystych owoców takich jak wiśnie, jagody bądź truskawki dodaję odrobinę grysiku czy polenty. Zapobiega to przemoknięciu tarty od nadmiaru soku.
Szukasz przepisów na tarty owocowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tartę rabarbarową z bezą.
Dodaj komentarz