Pizzerinki z ciasta francuskiego to super pomysł na szybką przekąskę. Sięgając po ciasto francuskie nie ma potrzeby czekać na wyrośnięcie ciasta, tak jak jest to w przypadku ciasta drożdżowego. Ciasto francuskie należy jedynie wyjąć z lodówki, wykroić z niego odpowiednie kształty i wypełnić je nadzieniem. W tym przepisie skupiam się na cieście kupionym w sklepie, dlatego też przygotowanie tych pizzerinek jest szybkie. Można pokusić się o użycie domowego ciasta francuskiego, ale w takim wypadku trzeba je zrobić odpowiednio wcześnie lub posłużyć się mrożonym.
Nadzienie, którym wypełnione są pizzerinki składa się z sera, pieczarek oraz suszonych pomidorów. Jest ono tak smaczne, iż w momencie wykładania go na pizzerinki nie mogłam przestać go podjadać. Upieczone pizzerinki podawać można same lub oprószone odrobiną świeżych ziół. Zapraszam po poniższy przepis na pizzerinki z pieczarkami na cieście francuskim i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pizzerinki z pieczarkami.
- 25 dkg pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 5 dkg suszonych pomidorów w zalewie
- 10 dkg serka mascarpone
- szczypta pieprzu
- 1/4 łyżeczka soli
- 5 dkg tartego sera Parmezan
- 27 dkg ciasta francuskiego (opakowanie)
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
Jak zrobić pizzerinki z pieczarkami na cieście francuskim.
Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i włożyć na patelnię. Do pieczarek dodać olej i smażyć na średnim ogniu przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Usmażone pieczarki wystudzić.
Suszone pomidory pokroić na paseczki, włożyć do miski i dodać wystudzone pieczarki, mascarpone, szczyptę pieprzu, sól oraz Parmezan. Dokładnie wymieszać.
Z ciasta francuskiego wycinać koła o średnicy 7-u centymetrów. Każde koło smarować jajkiem, a następnie na środku układać około 1,5 łyżeczki nadzienia, które posypywać odrobiną oregano. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić pizzerinki. Pizzerinki piec przez 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odrobinę wystudzić przed podaniem.

Warto wiedzieć robiąc pizzerinki z pieczarkami na cieście francuskim.
Suszone oregano zastąpić można innymi ziołami takimi jak tymianek, zioła prowansalskie czy bazylia.
Nadzieniem nie należy smarować całych pizzerinek, a jedynie układać nadzienie na ich środku. W trakcie pieczenia ser nieco się roztopi i rozpłynie, pokrywając całe pizzerinki.
Nadzienie do pizzerinek można przygotować wcześniej i trzymać je w lodówce przez 2-3 dni przed wykorzystaniem go do pizzerinek.
Ciasto francuskie w momencie wycinania z niego kółek i układania na nim nadzienia powinno być zimne. Najlepiej jest je wyjąć z lodówki dopiero wtedy kiedy mamy przygotowane nadzienie i zabieramy się za formowanie pizzerinek.
Lubisz pizzę? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pizzę Margheritę.


Dodaj komentarz