||

Pizzerinki z pieczarkami na cieście francuskim

Pizzerinki z ciasta francuskiego to super pomysł na szybką przekąskę. Sięgając po ciasto francuskie nie ma potrzeby czekać na wyrośnięcie ciasta, tak jak jest to w przypadku ciasta drożdżowego. Ciasto francuskie należy jedynie wyjąć z lodówki, wykroić z niego odpowiednie kształty i wypełnić je nadzieniem. W tym przepisie skupiam się na cieście kupionym w sklepie, dlatego też przygotowanie tych pizzerinek jest szybkie. Można pokusić się o użycie domowego ciasta francuskiego, ale w takim wypadku trzeba je zrobić odpowiednio wcześnie lub posłużyć się mrożonym.

Nadzienie, którym wypełnione są pizzerinki składa się z sera, pieczarek oraz suszonych pomidorów. Jest ono tak smaczne, iż w momencie wykładania go na pizzerinki nie mogłam przestać go podjadać. Upieczone pizzerinki podawać można same lub oprószone odrobiną świeżych ziół. Zapraszam po poniższy przepis na pizzerinki z pieczarkami na cieście francuskim i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pizzerinki na cieście francuskim
Pizzerinki

Składniki na pizzerinki z pieczarkami.

  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g suszonych pomidorów w zalewie
  • 100 g serka mascarpone
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 50 g tartego sera parmezan
  • 270 g ciasta francuskiego (opakowanie)
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki suszonego oregano

Jak zrobić pizzerinki z pieczarkami na cieście francuskim.

Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki i włożyć na patelnię. Do pieczarek dodać olej i smażyć na średnim ogniu przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Usmażone pieczarki wystudzić.

Suszone pomidory pokroić na paseczki, włożyć do miski i dodać wystudzone pieczarki, mascarpone, szczyptę pieprzu, sól oraz parmezan. Dokładnie wymieszać.

Z ciasta francuskiego wycinać koła o średnicy 7-u centymetrów. Każde koło smarować jajkiem, a następnie na środku układać około 1,5 łyżeczki nadzienia, które posypywać odrobiną oregano. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić pizzerinki. Pizzerinki piec przez 20 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odrobinę wystudzić przed podaniem.

Pizzerinki z pieczarkami
Pizzerinki

Warto wiedzieć robiąc pizzerinki z pieczarkami na cieście francuskim.

Suszone oregano zastąpić można innymi ziołami takimi jak tymianek, zioła prowansalskie czy bazylia.

Nadzieniem nie należy smarować całych pizzerinek, a jedynie układać nadzienie na ich środku. W trakcie pieczenia ser nieco się roztopi i rozpłynie, pokrywając całe pizzerinki.

Nadzienie do pizzerinek można przygotować wcześniej i trzymać je w lodówce przez 2-3 dni przed wykorzystaniem go do pizzerinek.

Ciasto francuskie w momencie wycinania z niego kółek i układania na nim nadzienia powinno być zimne. Najlepiej jest je wyjąć z lodówki dopiero wtedy kiedy mamy przygotowane nadzienie i zabieramy się za formowanie pizzerinek.

Lubisz pizzę? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pizzę Margheritę.

Pizzerinki z pieczarkami
Pizzerinki
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pizzerinki z pieczarkami na cieście francuskim
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *