Maślana, puszysta i lekka babka drożdżowa z rodzynkami. Robiłam w ubiegły weekend i musiałam upiec dwie, gdyż jedna musiała być bez rodzynek ponieważ mój mąż za nimi nie przepada. Ja z kolei nie mam nic przeciwko rodzynkom i babka drożdżowa z rodzynkami smakuje pysznie, dlatego chciałam ich użyć. Jak sama nazwa mówi babka drożdżowa, czyli babka przygotowana z ciasta drożdżowego. Ciasto drożdżowe zrobiłam z użyciem suszonych drożdży. Zaczynając przygotowanie ciasta drożdżowego należy się upewnić, iż wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Mleko oraz masło powinny nawet być letnie, gdyż dzięki temu ciasto nam szybciej wyrośnie. Mąkę oraz cukier puder koniecznie należy przesiać przez sitko, po to aby ciasto miało lekką, puszystą konsystencję. Raz chyba upiekłam jakąś drożdżówkę, do której nie przesiałam mąki i wyszła nieciekawie, była bardzo zbita i ciężka.
Po wyrobieniu ciasto drożdżowe musi odpowiednio wyrosnąć. Ja zawsze odstawiam je w temperaturze pokojowej na około godzinę. Można je również wstawić do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni Celsjusza. Dobrze jest od czasu do czasu sprawdzić wyrastające ciasto, gdyż może szybciej wyrosnąć bądź przeciwnie, może potrzebować nieco dłużej czasu.
Jeśli chodzi o formę, w której piekę ciasto drożdżowe to zależy. Mam w domu zarówno formy metalowe, silikonowe oraz ceramiczne. W przypadku tejże babki drożdżowej zdecydowałam się na wykorzystanie formy ceramicznej. Jako, iż jest to raczej średniej wielkości babka, ta akurat forma okazała się mieć najbardziej odpowiedni rozmiar. Przed włożeniem ciasta na babkę do formy, formę nieco przesmarowałam margaryną, nie posypywałam jej ani mąką ani bułką tartą. Upieczoną babkę wyjątkowo nie dekorowałam, gdyż zajadałam się nią posmarowaną masłem. Babkę można jednak udekorować cukrem pudrem, czekoladą lub lukrem. Polecam poniższy przepis na babkę drożdżową i zachęcam Was do upieczenia tej babki na Wielkanoc.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na babkę drożdżową.
- 30 dkg mąki pszennej
- 7 gr suchych drożdży
- 100 ml mleka
- 5 dkg cukru pudru
- 1 małe jajko
- szczypta soli
- 7 dkg masła
- 1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 5 dkg rodzynek
- 150 ml wrzącej wody
- odrobina margaryny do posmarowania formy
Jak zrobić babkę drożdżową.
Rodzynki włożyć do miseczki, zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut. Kolejno, wodę odlać, rodzynki ułożyć na papierowym ręczniku i osuszyć.
Do kubka wlać letnie mleko, dodać drożdże i 5 dkg mąki. Wymieszać, a następnie odstawić całość na 10 minut. Do dużej miski wsypać przesianą przez sitko pozostałą mąkę, cukier puder, dodać wanilię, jajko, sól oraz wyrośnięte drożdże. Składniki wyrabiać przez 2 minuty, po czym wlać płynne masło i kontynuować wyrabianie przez kolejne 4-5 minut. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać rodzynki. Miskę z ciastem przykryć ścierką kuchenną i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, lekko odgazować, uformować w rulon i ułożyć w formie do babki lekko nasmarowanej margaryną. Formę przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 25 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić formę z babką. Babkę piec przez 40 minut. Upieczoną babkę ostrożnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Warto wiedzieć robiąc babkę drożdżową.
Użyłam ceramicznej formy do babki z kominem. Forma miała średnicę 18-u centymetrów.
Suszone drożdże zastąpić można drożdżami świeżymi. W tym przypadku należy dodać 15 gr drożdży świeżych.
Szukasz pomysłów na wypieki wielkanocne? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Babkę gotowaną.


Dodaj komentarz