Kolejny przepis na jajka faszerowane. Tym razem są to jajka z kremem na bazie majonezu, musztardy, żółtek, jajka oraz smażonego boczku. Przygotowanie kremu boczkowego rozpocząć należy od usmażenia boczku. Ja wybieram bardzo cienkie plastry boczku wędzonego, które układam na zimnej patelni, wstawiam całość na ogień i smażę na małym ogniu. Kiedy boczek jest już fajnie wytopiony i przyrumieniony z jednej strony, przewracam go i kontynuuję smażenie. Boczek powinien być bardzo dobrze wytopiony, chrupiący, ale nie należy go spalić. Odradzam smażenie boczku na dużym ogniu, gdyż w taki sposób łatwo będzie boczek szybko przypalić, a nadal będzie miał on w sobie sporo tłuszczu. Ja wszystkie elementy farszu łączę ze sobą za pomocą blendera. Zdaję sobie jednak sprawę, iż nie każdy ma w domu blender, więc bardzo drobne posiekanie boczku i starcie na tarce jajek oraz żółtek, jest również tutaj rozwiązaniem.
Zachęcam Was do wypróbowania przepisu na jajka faszerowane kremem boczkowym. Myślę, iż takie jajka sprawdzą się znakomicie podane na wielkanocnym stole.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na jajka faszerowane kremem boczkowym.
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 90 g cienkich plastrów wędzonego boczku
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczka musztardy
- szczypta pieprzu
Jak zrobić jajka faszerowane kremem boczkowym.
Plastry wędzonego boczku ułożyć na patelni, smażyć na małym ogniu do momentu, w którym boczek jest chrupiący i dobrze przypieczony. W trakcie smażenia boczek należy przewrócić na drugą stronę. Usmażony boczek wystudzić, a następnie pokroić w małą kostkę.
Farsz do jajek: do miseczki włożyć 1 pokrojone w kostkę jajko, żółtka wyjęte z pozostałych 5-u jajek, krojony boczek, majonez, musztardę oraz pieprz. Za pomocą blendera zmiksować całość. Farsz przełożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, po czym wypełnić nim białka jajek. Jajka ułożyć na talerzyku i wstawić do lodówki.

Warto wiedzieć robiąc jajka faszerowane kremem boczkowym.
Do przygotowania jajek faszerowanych kremem boczkowym potrzebne jest 6 jajek ugotowanych na twardo, ale tylko 5 z nich faszerujemy. Jedno jajko łączymy z pozostałymi składnikami farszu.
Jajka na twardo gotowałam przez 9 minut. Sięgnęłam po jajka w rozmiarze “L”.
Lubisz dania z jajek? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jajka faszerowane pieczarkami.


Dodaj komentarz