Puszysta i intensywnie owocowa rolada biszkoptowa z jabłkami to pomysł na ciasto, które zawsze się udaje. Biszkopt na roladę powstaje z jajek, mąki oraz cukru. Do tychże składników dodaje się jeszcze odrobinę soli oraz proszek do pieczenia. Po upieczeniu biszkopt pokrywa się gotowanymi jabłkami z dodatkiem galaretki cytrynowej i zwija w kształt rolady. Tak przygotowaną roladę posypać można cukrem pudrem bądź polać czekoladą. Zapraszam po przepis na roladę biszkoptową z jabłkami i życzę smacznego 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladę biszkoptową z jabłkami.
- 5 jajek rozmiar “M”
- szczypta soli
- 15 dkg mąki pszennej
- 18 dkg cukru pudru + odrobina do oprószenia rolady
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 dkg jabłek (waga po obraniu)
- 200 ml wody
- opakowanie galaretki cytrynowej (75 gr)
Jak zrobić roladę biszkoptową z jabłkami.
Białka jajek oddzielić od żółtek, po czym przełożyć je do miseczki i dodać szczyptę soli. Ubijać do momentu, w którym białka są bardzo dobrze spienione. W tym momencie małymi partiami zacząć dodawać cukier puder. Kolejno, również w małych ilościach wmieszać przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem oraz rozmieszane widelcem żółtka. Dodawanie mąki i żółtek należy robić naprzemiennie, raz odrobina żółtek, a raz odrobina mąki. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto biszkoptowe, które wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Celsjusza. Piec przez 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, po czym przykryć ściereczką i zrolować wzdłuż krótszego boku. Odstawić na 2 godziny.
Obrane jabłka pokroić w dużą kostkę, włożyć do garnka i wlać wodę. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut. Z jabłek powinna niemalże całkowicie odparować woda, a jabłka powinny być miękkie. Kolejno, jabłka zdjąć z ognia, wsypać do nich galaretkę i mieszać do moment, w którym się rozpuści i połączy z jabłkami. Wystudzić.
Złożenie rolady. Zimne ciasto biszkoptowe rozwinąć, dokładnie pokryć tężejącą galaretką i ostrożnie zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem roladę oprószyć cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc roladę biszkoptową z jabłkami.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta na roladę powinny być w temperaturze pokojowej.
Po pokryciu ciasta biszkoptowego jabłkami i zwinięciu w roladę, owijam całość w ścierkę lub folię aluminiową i wkładam do lodówki. Takie owinięcie rolady pozwala jej na zachowanie kształtu.
Roladę piekłam w formie o wymiarach 26 na 37 centymetra.
Lubisz ciasta z jabłkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Szarlotkę bezglutenową.







Dodaj komentarz