U mnie przygotowania do Wielkanocy dobiegły już końca, a teraz tak naprawdę czekam tylko na miły czas, który spędzę z rodziną. W tym roku na moim wielkanocnym stole poza sałatkami, ciastami oraz daniami na gorąco, królować będą jajka. Przygotowałam selekcję jajek faszerowanych, po to aby każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Jednymi z jajek, na które postawiłam w tym roku są jajka faszerowane łososiem. Przepis na jajka faszerowane łososiem polecam wszystkim tym, którym zależy na czasie i chcą bardzo szybko zrobić smaczne danie z jajek. Do przygotowania jajek faszerowanych łososiem potrzebne są jajka ugotowane na twardo, serek kremowy, łosoś wędzony w plastrach, odrobina pieprzu oraz sok z cytryny. Z jajek wyjmuję żółtka, łączę z pozostałymi składnikami i blenduję. Tak przygotowanym kremem wypełniam białka jajek. Jajka podaję udekorowane świeżym szczypiorkiem, jednak świeży koperek równie dobrze sprawdza się w dekoracji tychże jajek.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na jajka faszerowane łososiem.
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 90 gr wędzonego łososia
- 15 dkg serka kremowego
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczka soku z cytryny
- pęczek świeżego szczypiorku do dekoracji
Jak zrobić jajka faszerowane łososiem.
Każde jajko przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyjąć żółtko, które przełożyć do kuba. Do żółtek dodać serek kremowy, pieprz, sok z cytryny oraz pokrojonego w małą kostkę łososia. Za pomocą blendera zmiksować całość na krem o jednolitej konsystencji. Krem łososiowy przełożyć do woreczka bądź rękawa cukierniczego i wypełnić nim białka ugotowanych jajek. Jajka podawać udekorowane świeżym szczypiorkiem.

Warto wiedzieć robiąc jajka faszerowane łososiem.
W tym przepisie wykorzystałam jajka o rozmiarze “L”. Jajka na twardo gotowałam w wodzie z dodatkiem szczypty soli przez 10 minut.
Do dekoracji jajek użyłam tylki z końcówką w kształcie kwiatka.
Lubisz dania z jajek? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jajka faszerowane kremem boczkowym.


Dodaj komentarz