Kiedy przeje Wam się purée ziemniaczane i nie macie też ochoty na ryż, makaron czy kaszę jako dodatek do obiadu, sięgnijcie po zapiekankę warzywną.
Zapiekanka może być zrobiona z różnego rodzaju warzyw. Najlepiej sprawdzą się w niej ziemniaki, cukinia, bakłażan oraz mieszanki warzyw takich jak kalafior czy brokuły.
Każdej zapiekance oczywiście towarzyszyć musi kremowy sos, którego podstawą na ogół jest mleko lub śmietana i niezastąpiony ser żółty.
Jeśli z zapiekanki chcecie zrobić danie główne to dodajcie większą selekcje warzyw lub jeśli jecie mięso użyjcie dodatku mięsnego w postaci chociażby kiełbasy.
Ja podałam zapiekankę jako dodatek dlatego jest ona dość skromna jeśli chodzi o wybór użytych warzyw. Nie dodawałam również mięsa więc moja zapiekanka jest złożona tylko i wyłącznie z ziemniaków i cukinii.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na zapiekankę warzywną.
- 30 dkg cukinii
- 30 dkg ziemniaków
- puszka krojonych pomidorów (40 dkg)
- kilka świeżych listków bazylii
- 1 pełna łyżeczka soli
- 6 łyżek grysiku
- pieprz do smaku
- 10 dkg sera Ementaler
- 200 ml mleka
Jak zrobić zapiekankę z ziemniaków i cukinii.
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić na cieniutkie plasterki. Cukinię umyć i pokroić na równie cienkie plastry tak jak ziemniaki.
Pomidory z puszki przelać do miski, dodać sól, pieprz, pokrojone listki bazylii oraz mleko. Wymieszać.
Ser utrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na dnie żaroodpornego naczynia do pieczenia ułożyć połowę talarków ziemniaczanych, jeden obok drugiego. Na ziemniakach ułożyć połowę talarków cukinii. Zalać połową pomidorowego sosu, posypać trzema łyżkami grysiku oraz połową utartego sera. Powtórzyć tę samą czynność z drugą połową składników.
Górę naczynia żaroodpornego przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Zapiekać do momentu kiedy wszystkie składniki będą upieczone (powinno to zająć około 1,5 godziny maksymalnie).
Po upieczeniu zapiekankę lekko wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc zapiekankę.
Naczynie żaroodporne, którego użyłam było kwadratowe i miało wielkość 24 na 24 centymetrów.
Do zapiekanki koniecznie należy dodać grysik, gdyż cukinia jest dość wodnista i w trakcie pieczenia puści dużo soku. Jeśli nie dodamy grysiku nie będziemy w stanie pokroić zapiekanki.
Można do niej także dodać 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
Lubisz cukinię? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pizzetki z cukinią i żółtym serem.
Dodaj komentarz