U mnie dzisiaj znowu ciasto francuskie. Nie mogę się powstrzymać od robienia pysznych przekąsek na słodko i na słono z tegoż ciasta. Jeśli miałabym zdecydować czy bardziej jestem za ciastem francuskim podanym w wersji na słodko czy za tym zrobionym w wersji na wytrawnie to nie byłabym w stanie zdecydować, gdyż uwielbiam obie.
Po ciasto francuskie sięgam wtedy kiedy zależy mi na czasie. Są to sytuacje kiedy mają mnie odwiedzić goście a ja muszę zrobić “coś na ząb” ale szybko. Ciasto francuskie świetnie sprawdza się jako podstawa tart, można w nim zapiekać wszelakie mięsa, ryby oraz warzywa. Jeśli macie ochotę trochę pomęczyć się domu zróbcie domowe ciasto francuskie, przepis na takowe znajdziecie tutaj.
Mając już czy to kupione czy to zrobione zachęcam Was do przygotowania tarty z salami i z cukinią. Do zrobienia tejże tarty potrzebujecie ciasto francuskie, salami, cukinię, ser Cheddar i kwaśną śmietanę. W tej tarcie śmietana zastępuje sos, który najczęściej jest sosem pomidorowym. Tarta jest świetna jako przekąska, możecie ją podać na śniadanie, lunch, obiad, kolację i oczywiście na uroczystościach kiedy macie w domu gości.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na tartę z salami i cukinią.
- 30 dkg ciasta francuskiego
- 2 małe białe cebule
- 10 dkg salami
- 15 dkg sera Cheddar
- 12 dkg cukinii
- 4 łyżki kwaśnej śmietany

Jak zrobić tartę z ciasta francuskiego.
Cukinię umyć, pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Ser żółty utrzeć na tarce o dużych oczkach.
Salami najlepiej jest kupić już pokrojone, gdyż jego plasterki powinny być bardzo cienkie.
Cebulę pokroić na cienkie krążki.
Ciasto francuskie, którego używamy powinno być bezpośrednio z lodówki. Ciasto rozłożyć na blacie, można je także dodatkowo delikatnie rozwałkować a następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ciasta posmarować śmietaną, na którą równomiernie wysypać połowę sera żółtego. Kolejno, na ser wyłożyć, układając na przemian, plastry cukinii i salami. Po wierzchu tartę posypać krążkami cebuli i pozostałą częścią sera żółtego.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć blachę z tartą. Tartę piec tartę przez 25 do 30 minut.

Warto wiedzieć robiąc tartę z salami i cukinią.
Plastry cukinii powinny być bardzo cienkie. Jeśli pokroimy ją zbyt grubo w trakcie pieczenia puszczą sok i tarta nim namoknie.
Lubisz tarty na cieście francuskim? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Tartę z pomidorami, cukinią i mozzarellą.

Dodaj komentarz