Zielone szparagi połączone z boczkiem i serem były tym czego wczoraj potrzebowałam. Zupełnie nie wiedziałam na co mam ochotę i co powinnam zjeść. Ani słodkie ani słone przekąski nie pomagały mi załagodzić mojej zachcianki. W końcu w akcie desperacji otworzyłam po raz dziesiąty lodówkę, zrobiłam przeszukanie i na pierwszy ogień poszły szparagi, mozzarella i boczek. I nie było wyjścia, musiałam coś z nich przygotować. Obyło się bez zbędnego szaleństwa a skończyło na prostych zawijasach.
Tak przygotowane szparagi najlepiej sprawdzą się jako przystawka albo przekąska do zapchania głodu w trakcie dnia.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na szparagi owinięte boczkiem.
- 50 dkg szparagów
- 12,5 dkg surowego boczku (7 plastrów)
- 15 dkg mozzarelli
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu
Jak zrobić szparagi owinięte boczkiem.
Szparagi umyć. Każdą nagiąć do momentu, w którym pęknie. Pozostawić górną część ponad pęknięciem, wyrzucić dolną.
Mozzarellę pokroić na kawałki.
W szklance wymieszać sok z cytryny, pieprz i oliwę.
W każdej porcji ułożyć po trzy do czterech szparagów, obłożyć je mozzarellą a następnie owinąć boczkiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić sosem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Warto wiedzieć robiąc szparagi owinięte boczkiem.
Plastry boczku, których używamy do zawijania powinny być cienkie i dość długie.
Mozzarellę po pokrojeniu należy delikatnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Lubisz szparagi? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Quiche z młodymi szparagami zielonymi.
Dodaj komentarz