Ciasto kokosowe z makiem przełożone kremową masą budyniową oraz wiśniami w galaretce. Oto moja propozycja na efektowne ciasto bez glutenu, które smakiem i wyglądem zachwyci każdego zjadacza słodkości.
“Makowa panienka” to ciasto, które śmiało upiec możecie nie tylko na nadchodzące Święta ale również bez okazji. Spróbujcie koniecznie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto “Makowa panienka”.
Ciasto kokosowe z makiem:
- 7 białek
- 6 żółtek
- 25 dkg cukru pudru
- 12 dkg maku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 18 dkg wiórek kokosowych
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 400 ml mleka
- 10 dkg cukru
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 20 dkg masła bez soli
Dodatkowo:
- 35 dkg wiśni w syropie
- 1 galaretka wiśniowa (7,5 dkg)
- 200 ml syropu z wiśni
- 1 łyżka wiórek kokosowych
Jak zrobić ciasto kokosowe z makiem.
Ciasto kokosowe z makiem: białka włożyć do miski, dodać sól. Ubić na sztywno. Do ubitych białek partiami dodać cukier puder, cały czas ubijając.
Mak wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz mąką ziemniaczaną. Żółtka rozmieszać widelcem. Do ubitych białek dodać na przemian suche składniki i żółtka. Gotowe ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić i kiedy zimne przekroić wzdłuż na dwie połowy.
Masa budyniowa: 250 ml mleka wlać do garnka. Dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy. Zagotować. W kubeczku wymieszać 150 ml mleka, mąkę ziemniaczaną i żółtko. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować wlać budyń z kubka. Mieszając cały czas zagotować budyń. Mieszać nieustannie gotując przez minutę na średnim ogniu. Ugotowany budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Do roztartego masła małymi partiami dodawać zimny budyń. Połączyć całość w jednolitą masę.
Wiśniowa wstawka: syrop z wiśni wlać do garnka, zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Dodać wiśnie i schłodzić, do momentu w którym całość lekko stężeje.
Złożenie ciasta: na pierwszy blat ciasta wyłożyć tężejące wiśnie z galaretką. Włożyć do lodówki na 30 minut. Na stężałe wiśnie z galaretką rozsmarować masę budyniową (odłożyć 3 łyżki do dekoracji ciasta). Na masie położyć drugą połowę ciasta. Ciasto posmarować odłożoną uprzednio masą i posypać kokosem. Schłodzić kilka minut w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc ciasto “Makowa panienka”.
Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 17 na 26 centymetrów.
Ekstrakt waniliowy zastąpić można cukrem waniliowym.
Wiśnie z galaretką zastąpić możecie dżemem. Sięgnijcie po dżem, który nie jest przesadnie słodki.
Forma, której użyłam to upieczenia ciasta była średniej wielkości przez co ciasto wyszło wyższe, potrzebowało jednak nieco więcej czasu w piekarniku. Ciastu pieczonemu w większej blasze wystarczy 30 minut w piekarniku.
Lubisz ciasta z wiśniami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Roladę wiśniową w cieście francuskim.






jakie apetyczne ciasto! uwielbiam wiśnie!
🙂 ja też 😉
Chciałbym zrobić to ciasto, ale przydałaby się informacja jakiej wielkości blachy trzeba użyć do tej ilości składników.
Ok jednak jest ta informacja mój błąd. Więc zapytam inaczej. Czy podana ilość składników wystarczy na formę 25×35?
Witam, piekłam w formie 17×26 cm. Twoja blaszka jest większa więc ciasto wyjdzie nieco niższe. Pozdrawiam.