Ciasto kokosowe z makiem przełożone kremową masą budyniową oraz wiśniami w galaretce. Oto moja propozycja na efektowne ciasto bez glutenu, które smakiem i wyglądem zachwyci każdego zjadacza słodkości.
“Makowa panienka” to ciasto, które śmiało upiec możecie nie tylko na nadchodzące Święta ale również bez okazji. Spróbujcie koniecznie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto “Makowa panienka”.
Ciasto kokosowe z makiem:
- 7 białek
- 6 żółtek
- 25 dkg cukru pudru
- 12 dkg maku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 18 dkg wiórek kokosowych
- szczypta soli
Masa budyniowa:
- 400 ml mleka
- 10 dkg cukru
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 20 dkg masła bez soli
Dodatkowo:
- 35 dkg wiśni w syropie
- 1 galaretka wiśniowa (7,5 dkg)
- 200 ml syropu z wiśni
- 1 łyżka wiórek kokosowych
Jak zrobić ciasto kokosowe z makiem.
Ciasto kokosowe z makiem: białka włożyć do miski, dodać sól. Ubić na sztywno. Do ubitych białek partiami dodać cukier puder, cały czas ubijając.
Mak wymieszać z wiórkami kokosowymi oraz mąką ziemniaczaną. Żółtka rozmieszać widelcem. Do ubitych białek dodać na przemian suche składniki i żółtka. Gotowe ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Kiedy zimne przekroić wzdłuż na dwie połowy.
Masa budyniowa: 250 ml mleka wlać do garnka. Dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy. Zagotować. W kubeczku wymieszać 150 ml mleka, mąkę ziemniaczaną i żółtko. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować wlać budyń z kubka. Mieszając cały czas zagotować budyń. Mieszać nieustannie gotując przez minutę na średnim ogniu. Ugotowany budyń zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Do roztartego masła małymi partiami dodawać zimny budyń. Połączyć całość w jednolitą masę.
Wiśniowa wstawka: Syrop z wiśni wlać do garnka. Zagotować. Wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Dodać wiśnie i schłodzić, do momentu w którym całość lekko stężeje.
Złożenie ciasta: na pierwszy blat ciasta wyłożyć tężejące wiśnie z galaretką. Włożyć do lodówki na 30 minut. Na stężałe wiśnie z galaretką rozsmarować masę budyniową (odłożyć 3 łyżki do dekoracji ciasta). Na masie położyć drugą połowę ciasta. Ciasto posmarować odłożoną uprzednio masą i posypać kokosem. Schłodzić kilka minut w lodówce.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc ciasto “Makowa panienka”.
Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 17 na 26 centymetrów.
Jeśli nie macie ekstraktu waniliowego użyjcie cukru waniliowego.
Wiśnie z galaretką zastąpić możecie dżemem. Sięgnijcie po dżem, który nie jest przesadnie słodki.
Jeśli ciasto pieczecie w większej blaszce to 30 minut w piekarniku zupełnie mu wystarczy. Forma, której użyłam była średniej wielkości przez co ciasto jest wyższe i dlatego potrzebuje nieco więcej czasu w piekarniku.
Lubisz ciasta z wiśniami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Roladę wiśniową w cieście francuskim.
jakie apetyczne ciasto! uwielbiam wiśnie!
🙂 ja też 😉