Puszysty, lekki i niemalże rozpływający się w ustach drożdżowy chlebek bananowy z dodatkiem mleka w proszku. Chlebek robiłam dzisiaj a jego zapach do teraz roznosi się w całym domu.
Czasami zdarza mi się nakupić bananów z myślą oczywiście o ich zjedzeniu. Nie zawsze jednak udaje mi się wszystkie wykorzystać od razu. Często leżą mi przez kilka dni w kuchni i po tych kilku dniach nadają się już tylko i wyłącznie do ciasta lub chlebka.
Takie “przeleżane” banany są słodkie niemalże jak miód i ich zapach jest bardzo intensywny. Jeśli i Wy macie takie banany, nie wyrzucajcie ich a upieczcie chlebek.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na chlebek bananowy.
- 50 dkg mąki pszennej
- 15 dkg dojrzałych bananów
- 5 dkg cukru pudru
- 1/2 łyżeczka soli
- 3 łyżki mleka w proszku
- 200 ml mleka
- 2 dkg drożdży
- 5 dkg masła bez soli
- 1 jajko
Jak zrobić chlebek bananowy.
Do miski włożyć przesianą mąkę. Odłożyć dwie i pół łyżki, do których dodać drożdże, 2 łyżki letniego mleka i 1 łyżeczkę cukru pudru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Banany rozgnieść widelcem. W kubku wymieszać mleko w proszku z mlekiem płynnym.
Wyrośnięte drożdże włożyć do miski z mąką. Dodać rozgniecione banany, mleko i cukier puder. Wymieszać i kolejno dodać sól i roztopione letnie masło. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski , uformować w wałek i podzielić na 10 kulek. Kulki ułożyć w prostokątnej formie do pieczenia, po dwie kulki koło siebie. Formę przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte już ciasto posmarować po wierzchu uprzednio roztrzepanym widelcem jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec 25 minut.
Chlebek wystudzić. Podawać sam, z masłem lub dżemem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc chlebek bananowy.
Ważne aby banany były bardzo dojrzałe. Skórka bananów powinna być praktycznie czarna. Takie właśnie banany w środku będą najsłodsze.
Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 28 na 10 centymetrów. Formę przed włożeniem do niej kulek lekko posmarowałam margaryną.
Do ciasta nie dodawałam w ogóle jajek. Jedynie po wierzchu posmarowałam go odrobinę jajkiem. Chlebek zamiast jajkiem można posmarować roztopionym masłem.
Lubisz wypieki z bananami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bananowiec.
Dodaj komentarz