Jagodzianki z lukrem
Mięciutkie i super puszyste otwarte bułeczki jagodzianki z lukrem. Te bułeczki drożdżowe przygotować można zarówno ze świeżych jak i z mrożonych jagód. Są fantastyczne podane na śniadanie, na kolację oraz jako słodka przekąska w trakcie dnia. Jestem przekonana, iż ten prosty przepis na jagodzianki przypadnie wam do gustu.
Przygotowanie drożdżowych jagodzianek zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego. Jako, iż wykorzystuję w nim drożdże instant, nie robię zaczynu a od razu łączę ze sobą wszystkie składniki i wyrabiam tak długo, aż uzyskam elastyczne i jednolite ciasto. Ciasto drożdżowe odstawiam do wyrośnięcia, gotowe formuję w bułki, którym przed ułożeniem na nich jagód również pozwalam wyrosnąć. Wyrośnięte bułeczki wypełniam połączonymi z cukrem i mąką ziemniaczaną jagodami, od razu wstawiam do piekarnika i piekę na złoty kolor. Wystudzone dekoruję lukrem. Zachęcam was do sięgnięcia po ten łatwy przepis na jagodzianki z lukrem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na jagodzianki z lukrem.
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 80 g cukru pudru
- 80 g miękkiego masła
- 180 g letniego mleka
- 1 żółtko
- 1 jajko „L”
- 7 g drożdży instant
- 80 g letniego jogurtu naturalnego
Dodatkowo:
- 500 g świeżych bądź mrożonych jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1 jajko
Lukier:
- 120 g cukru pudru
- 25-35 g wrzącej wody

Jak zrobić jagodzianki z lukrem.
Do miski miksera planetarnego wsypać przesianą przez sitko mąkę, drożdże instant, dodać jajko oraz żółtko, przesiany przez sitko cukier puder, wlać letnie mleko oraz jogurt naturalny i mieszać składniki przez kilkanaście sekund – nakładka hak. Kolejno dodać miękkie masło i wyrabiać ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na 1,5 godziny bądź do momentu, w którym podwoi ono swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny, podzielić na 10 części i każdą z nich uformować w kulkę. Kulki ciasta rozpłaszczyć robiąc duże i szerokie wgłębienie pośrodku każdej z nich – średnica każdego placka po rozpłaszczeniu to 10 centymetrów. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim wyrośnięte bułki. Jagody połączyć z mąką ziemniaczaną i cukrem kryształem, wyłożyć pośrodku wyrośniętych bułek, lekko dociskając je łyżką. Jagodzianki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 24 minuty, upieczone wystudzić.
W miseczce wymieszać przesiany przez sitko cukier puder wraz ze wrzącą wodą – wodę można dodać stopniowo i na tyle, aby uzyskać w miarę płynny lukier. Każdą drożdżówkę dokładnie pokryć lukrem – najlepiej smarować bułki dwa albo trzy razy, po to aby warstwa lukru fajnie je pokryła. Bułeczki najsmaczniejsze są oczywiście w dniu, w którym są pieczone, gdyż wtedy są najświeższe.

Warto wiedzieć robiąc jagodzianki z lukrem.
W tym przepisie wykorzystać można zarówno świeże jak i mrożone jagody. Mrożone jagody należy wyjąć z zamrażalnika, połączyć z mąką ziemniaczaną oraz cukrem i zaraz po połączeniu wyłożyć na bułki. Po ułożeniu jagód na bułkach, jagodzianki od razu wstawiamy do piekarnika. Jagód nie należy rozmrażać, gdyż puszczą sok i tymże sokiem namokną bułki.
Mleko oraz jogurt powinny być letnie bądź mieć temperaturę pokojową, nie mogą natomiast być gorące.
Lubisz drożdżówki z jagodami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jagodzianki z kruszonką.

