To kruche ciasto jabłkowe jest jednym z lepszych jakie do tej pory miałam okazję jeść.

Najbardziej tradycyjne ciasto w Polsce to z pewnością szarlotka i to właśnie na szarlotkę dzisiaj Was zapraszam. Myślę, iż to ciasto uda się nawet tym, którzy w kuchni nie czują się zbyt komfortowo.
Przygotowanie ciasta zaczynam od zrobienia ciasta kruchego. Jego podstawą jest mąka, cukier, jajko, tłuszcz i przyprawy. Po połączeniu ze sobą wspomnianych składników i wyrobieniu ciasta, wkładam je na jakiś czas do lodówki, aby chwilę odpoczęło. W tym czasie zajmuję się podsmażeniem jabłek. Osobiście dość często zdarza mi się podsmażać jabłka przed ich dodaniem do ciasta. Po wyjęciu ciasta z lodówki, cienko je wałkuję, połową wykładam formę do pieczenia i układam uprzednio podsmażone jabłka. Na wierzchu jabłek kładę drugi płat rozwałkowanego ciasta. Całość piekę na złoty kolor. Upieczone ciasto lekko studzę i podaję posypane cukrem pudrem. Polecam Wam poniższy przepis na kruche ciasto jabłkowe i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na kruche ciasto jabłkowe.
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 150 g margaryny bądź masła
- 1 łyżka smalcu
Nadzienie:
- 1 kg jabłek (dowolny rodzaj byle nie były zbyt miękkie)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Jak zrobić ciasto jabłkowe.
Jak zrobić kruche ciasto? Na stolnicę sypiemy mąkę, cukier, proszek, sodę oraz zimne, pokrojone w kostkę masło wraz ze smalcem. Siekamy wszystkie składniki.
Gdy składniki zaczynają schodzić się w całość dodajemy do nich śmietanę, roztrzepane widelcem jajko oraz żółtko i delikatnie wyrabiamy. Może się zdarzyć, iż ciasto będzie lepkie, ale wtedy wystarczy je tylko delikatnie podsypać mąką. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Jabłka kroimy w kostkę wielkości jednego centymetra, przekładamy do garnka wraz z cukrem oraz cynamonem. Podsmażamy na małym ogniu przez około 15 minut. Przed wyłożeniem na ciasto lekko schładzamy.
Zimne ciasto kruche wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie równe części i wałkujemy. Grubość ciasta nie powinna przekraczać 0,5 centymetra. Pierwszą częścią wykładamy spód oraz brzegi formy do pieczenia ( ja użyłam okrągłej formy do tart o średnicy 20 centymetrów), widelcem robimy kilka dziurek w cieście. Na ciasto dajemy schłodzone jabłka, które przykrywamy pozostałą częścią ciasta – tę część ciasta również lekko nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 50 minut.
Warto wiedzieć robiąc kruche ciasto jabłkowe.

Jeśli chodzi o wybór jabłek, ja osobiście używam tych, które w danym momencie mam w domu. Pamiętajmy, iż jeżeli użyjemy dość kwaśnych jabłek, to wtedy należy nieco zwiększyć ilość cukru użytą do ich podsmażenia.
Zamiast jabłek często w tym cieście używam wiśni bądź borówek. Jeśli sięgam po borówki lub wiśnie, to mieszam je najpierw z odrobiną mąki ziemniaczanej lub grysiku.
Lubisz jabłka? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami.

wygląda zjawiskowo!
Dziękuję. Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam szarlotki i wszelkie ciasta z jabłkami
Ja także. Pozdrawiam 🙂
Uwielbiam takie ciasta!
Wygląda bardzo smakowicie- klasyka sama w sobie 🙂 pozdrawiam i zapraszam do siebie na słodkie ciasta http://tagebuchpopolsku.blogspot.de
Uwielbiam ciasto z jabłuszkami!