Sałatka z serem halloumi, morelami i migdałami, to moja dzisiejsza propozycja na prostą sałatkę, która łączy w sobie słodkie i słone smaki. Słodki smak sałatka zawdzięcza świeżym morelom, natomiast smak słony pochodzi z sera halloumi. Ser halloumi fantastycznie sprawdza się w tego typu sałatkach i komponować można go z całym mnóstwem dowolnych owoców. Przed dodaniem do sałatki halloumi należy upiec, usmażyć lub ugrillować, gdyż jedna z tych właśnie form tegoż sera jest najsmaczniejsza. W poniższej sałatce wykorzystuję ser, który smażę na patelni lecz do smażenia nie używam żadnego tłuszczu, ponieważ patelnia ma grube dno, które zapobiega przywieraniu.
Przygotowanie tej słodko-słonej sałatki zajmuje mniej niż 15 minut, jest ona zatem bardzo szybka do zrobienia i zajadać można się nią od razu. Ta sałatka jest pyszna na lunch a także podana jako przekąska. Z pewnością zachwyci ona smakiem wszystkich zwolenników tego typu dań, czyli takich które łączą w sobie świeże owoce i nabiał.
Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na sałatkę z halloumi i morelami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z halloumi i morelami.
- 80 g mieszanki sałat
- 4 morele
- 180 g sera halloumi
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu bądź syropu z agawy
- szczypta soli himalajskiej

Jak zrobić sałatkę z halloumi i morelami.
Ser halloumi pokroić na plastry o grubości około centymetra każdy, włożyć na rozgrzaną patelnię o grubym dnie i smażyć z obu stron, na średniej wielkości ogniu do momentu, w którym ser jest dobrze przypieczony – około 6-7 minut. Usmażony ser wyjąć na talerzyk i wystudzić.
Każdą umytą i osuszoną morelę przekroić na pół, wyjąć pestkę a następnie każdą połówkę owocu również przekroić na pół. W miseczce wymieszać sól, sok z cytryny, oliwę z oliwek i syrop z agawy. Na większym talerzu rozłożyć mieszankę sałat, na której ułożyć kawałki moreli, usmażony ser i migdały. Całość dokładnie polać dressingiem z miseczki.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z halloumi i morelami.
Ser smażę na patelni o grubym spodzie, stąd też do smażenia nie używam żadnego tłuszczu, gdyż jest on zupełnie niepotrzebny w przypadku takiej patelni.
W tym przepisie wykorzystuję migdały wraz ze skórką. Można je zastąpić obranymi migdałami, migdałami blanszowanymi bądź prażonymi.
W tej sałatce sięgam po mieszankę sałat, w której składzie znajdują się liście sałat, listki botwinki, szpinak oraz rukola.
Lubisz dania z serem halloumi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Grillowany halloumi z papryką.


Dodaj komentarz