WZ-tka to jedno z tych ciast, które lubię piec. Jest to proste ciasto kakaowe przełożone pysznym kremem z bitej śmietany. Podstawą tego ciasta jest ciasto biszkoptowe. Wyjątkowości tej WZ-tce dodaje likier waniliowy, którym ja nasączam biszkopt po upieczeniu. Ciasto z przepisu poniżej upiekłam na urodziny zamiast tortu i sprawdziło się świetnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto WZ-ka.
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 9 dkg cukru pudru
- 7 dkg mąki
Polewa czekoladowa:
- po 3 łyżki masła lub margaryny, cukru, wody i kakao
Krem:
- 200 ml kremówki (36%)
- 20 dkg mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki wody
- 8 łyżek likieru waniliowego

Jak zrobić WZ-tkę z kremem.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka ubić z cukrem i wanilią. Białka ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Do żółtek dodać mąkę bardzo delikatnie mieszając mikserem. Na koniec dodać białka, mieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec 30 min w 180 stopniach Celsjusza. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż. Kolejno, nasączyć jedną ze stron każdego z blatów (wewnętrzną) likierem waniliowym.
W misce ubić na pół sztywno śmietanę kremówkę wraz cukrem. Dodać mascarpone i kontynuować ubijanie. W miseczce rozpuścić żelatynę w trzech łyżkach goracej wody. Wystudzić, ale na tyle aby nadal miała płynną konsystencję. Do ubitej śmietany i serka mascarpone dodać chłodną żelatynę, dokładnie razem wymieszać mikserem.
W garnku wymieszać margarynę, cukier, wodę i kakao. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez półtorej minuty, cały czas mieszając. Wystudzić.
Ciasto przełożyć kremem. Górę ciasta polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc ciasto WZ-ka.
Użyłam kwadratowej formy do pieczenia o wymiarach 19 na 19 centymetrów.
Ciasto po dodaniu mąki może wydawać się gęste, ale takie powinno być.
Często żelatyna po dodaniu do śmietany lubi się szybko ściąć w grudki. Można tego uniknąć mieszając płynną żelatynę z częścią śmietany kremówki. Czyli np. ubijamy na pół sztywno 150 ml, a 50 ml śmietanki mieszamy z żelatyną i dodajemy dopiero kiedy ubita śmietana jest połączona z mascarpone.
Lubisz ciasta czekoladowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto czekoladowe.

ale pysznie wygląda!