Rolady mięsne kojarzą mi się głównie z tymi tradycyjnymi ze Śląska. Rolady śląskie nadziewane są ogórkiem kiszonym, cebulą, boczkiem i musztardą. Musztarda jest chyba jedynym wspólnym składnikiem moich rolad i tych tradycyjnych ze Śląska.

Rolady nadziać można zarówno warzywami, mięsem jak i owocami. Połączenie mięsa z owocami jest mi dobrze znane i bardzo je lubię. Często robię szynkę nadziewaną suszoną morelą lub śliwką. Tym razem śliwką, ale surową postanowiłam nadziać rolady wieprzowe z mięsem mielonym.
Do przygotowania tych rolad wieprzowych potrzebne są schaby wieprzowe, mięso mielone, sporej wielkości świeże śliwki oraz plastry boczku. Rozbite schaby należy wypełnić mięsem mielonym ze śliwką i owinąć boczkiem. Kolejno, całość zapiekana jest w piekarniku. Rolady podać można z puree ziemniaczanym, ryżem lub kaszą. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na rolady wieprzowe ze śliwką.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na rolady wieprzowe ze śliwką.
- 6 schabów wieprzowych
- 40 dkg mięsa mielonego
- 12 plastrów surowego boczku
- 3 duże śliwki
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 6 łyżek musztardy Dijon
Sos:
- 250 ml wywaru warzywnego
- 4 gałązki rozmarynu
- 3 duże śliwki
Jak zrobić rolady wieprzowe ze śliwką.
Schaby wieprzowe rozbić na cienkie plastry tłuczkiem do mięsa. Każdy z plastrów posypać z obu stron solą (jedna łyżeczka soli na wszystkie) i posmarować musztardą.
W miseczce wymieszać mięso mielone z 1/2 łyżeczką soli. Z mięsa mielonego uformować sześć równej wielkości kulek. W środek każdej kulki włożyć połówkę śliwki. Mięso ze śliwką ułożyć na posmarowanym musztardą schabie i dokładnie tym schabem je owinąć. Można zacząć od jednego boku i zwijać jak roladę albo ułożyć mięso na środku i zawinąć boki.
Następnie każdą z rolad obłożyć dwoma plastrami boczku. Boczek powinien być cienki i dość długi, tak aby dokładnie dało się zabezpieczyć mięso. Plasterki owinąć najpierw poziomo, a potem pionowo. Gotowe rolady wieprzowe ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać wywarem warzywnym i dodać pokrojone w plasterki śliwki oraz świeży rozmaryn. Naczynie przykryć folią aluminiową lub pokrywką. Zapiekać przez godzinę i dwadzieścia minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc rolady wieprzowe.
Musztardę Dijon można zastąpić musztardą angielską, ale trzeba wtedy dodać jej nieco mniej, gdyż ma dość ostry smak.
Mięso mielone użyte do rolad może być mieszanką mięsa wieprzowego z wołowym, drobiowym lub tylko mięsem wieprzowym.
Plastry schabów wieprzowych powinny być dość grube. Po rozbiciu tłuczkiem takie schaby będą duże co pozwoli w nich łatwiej owinąć mięso mielone.
Lubisz wieprzowinę? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Schabowe z serem feta.

W weekend robiłam coś podobnego – kulki mozzarelli, otoczone mielonym i owinięte paskami boczku. Trochę ser mi pouciekał, ale przekąska była zacna. Muszę ten przepis wypróbować 😉
Ser czasami lubi uciekać 🙂 Koniecznie polecam ten przepis 🙂