Pizzetki to jeden ze sposobów na wykorzystanie ciasta do pizzy. Takich sposobów jest oczywiście dużo więcej. Pizza jest jednym z tych szybkich dań, które w naszej kuchni zagościły na dobre. Nie ma chyba takiego domu gdzie nie robi się pizzy. Tak samo ma się ta kwestia jeśli chodzi o restauracje czy puby. Praktycznie wszędzie można dzisiaj zjeść pizzę.
Stwierdziłam ostatnio, iż wykorzystam ciasto na pizzę w mniej konwencjonalny sposób. Jako, iż lubię cukinię to ją właśnie zdecydowałam się użyć do przygotowania moich pizzetek. Pizzetki z cukinią i żółtym serem podałam z dodatkiem pysznego ketchupu z cukinii. Całość smakowała bardzo fajnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pizzetki.
- 30 dkg cukinii
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 7 dkg sera pleśniowego
- 10 dkg żółtego sera (dowolny ser)
- 2 łyżki sezamu do posypania
Pizza ciasto:
- 3 łyżki oliwy
- 2 dkg świeżych drożdży
- szczypta soli
- 200 ml wody
- 35 dkg mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania
Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania.
Jak zrobić pizzetki z cukinią.
Przygotowanie ciasta zaczynamy od przesiania mąki do miski. Mąka powinna mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Rozpuszczone wlewamy do mąki. Dodajemy także sól oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki, odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość.
Gdy ciasto nam rośnie możemy zrobić nadzienie. Cukinię ścieramy na tarce o średniej wielkości oczkach, wyciskamy z niej sok. Następnie dodajemy zioła prowansalskie, starty na tarce o małych oczkach ser żółty oraz pokruszony ser pleśniowy. Dokładnie mieszamy całość.
Kiedy ciasto na pizzę już nam wyrosło, dzielimy je na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na cienki placek. Nakładamy farsz, ale nie na całe ciasto, a jedynie na jedną jego krawędź, wzdłuż całej krawędzi. Zwijamy jak roladę. Smarujemy roztrzepanym widelcem jajkiem, posypujemy sezamem i kroimy w kawałki wielkości 4-5 centymetrów. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 7 minut. Gotowe pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Po 10-u minutach zwiększamy temperaturę do 220 stopni Celsjusza i podpiekamy pizzetki, do momentu gdy staną się lekko przyrumienione. Podajemy z ketchupem z cukinii.

Warto wiedzieć robiąc pizzetki z cukinią i serem.
Do farszu nie dodaję soli dlatego, gdyż ser jest słony.
Jeśli lubimy pikantne smaki, to do nadzienia można dodać suszonych płatków chili.
Lubisz cukinię? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Panierowaną cukinię z sosem serowo-czosnkowym.

Dodaj komentarz