Pyszny sernik z jagodami bez pieczenia, pełen smaku jagód leśnych, które znaleźć można zarówno w kremie jak i w polewie. Bazą sernika są połączone z masłem, zmiksowane herbatniki a w skład kremu wchodzi śmietanka kremówka, serek mascarpone, biała czekolada oraz jagody. Pomimo braku żelatyny krem jest gęsty, kremowy i intensywnie jagodowy. Przygotowanie sernika bez pieczenia zajmuje mało czasu i faktycznie nie za bardzo się przy nim napracujemy. Ten jagodowy sernik jest wyśmienity na deser oraz na słodką przekąskę. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na sernik z jagodami bez pieczenia.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik z jagodami bez pieczenia.
Spód:
- 50 g płynnego masła
- 100 g herbatników maślanych
Masa serowo-jagodowa:
- 150 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki (30%)
- 200 g jagód leśnych
- 50 g cukru kryształu
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 20 g zimnej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Polewa jagodowa:
- 150 g jagód leśnych
- 20 g cukru kryształu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 60 g zimnej wody
- 10 g mąki ziemniaczanej

Jak zrobić sernik z jagodami bez pieczenia.
Do malaksera włożyć herbatniki maślane, dodać płynne masło i zmiksować. Kolejno przełożyć je do wyłożonej papierem tortownicy, równomiernie rozłożyć i przygnieść na przykład za pomocą szklanki.
Do garnka włożyć jagody leśne, dodać cukier kryształ oraz sok z cytryny. Zagotować i gotować na małym ogniu przez 5 minut. W małej miseczce wymieszać zimną wodę z mąką ziemniaczaną, po czym wlać płyn do gotujących się jagód. Gotować na małym ogniu przez 2 minuty, mieszając często. Wystudzić.
W miseczce połączyć połamaną na kawałki białą czekoladę z 50 ml śmietanki kremówki, włożyć na minutę do mikrofalówki, wyjąć i mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Wystudzić. Pozostałą zimną śmietankę kremówkę wlać do większej miski i ubijać przez kilkanaście sekund. Kolejno dodać zimny serek mascarpone, wystudzone jagody oraz wystudzoną białą czekoladę. Przy pomocy robota ręcznego ubijać tak długo, aż całość stanie się gęsta – nie za długo jednak, aby nie przebić śmietanki. Masę serowo-jagodową wylać na ułożone w tortownicy herbatniki, wyrównać i kiedy gotowe włożyć na godzinę do lodówki.
W międzyczasie do garnka włożyć jagody leśne, cukier kryształ oraz sok z cytryny. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać wymieszaną z mąką ziemniaczaną wodę i mieszając często gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Wystudzić. Zimną polewę jagodową wylać na wyjęty z lodówki sernik, wyrównać i ponownie włożyć do lodówki na 2 godziny.

Warto wiedzieć robiąc sernik z jagodami bez pieczenia.
W tym serniku wykorzystać można zarówno świeże jak i mrożone jagody.
Sernik robię w tortownicy o średnicy 21 centymetrów.
Herbatniki pokruszyć można w malakserze bądź włożyć je do woreczka, zamknąć i pokruszyć przy użyciu tłuczka.
Lubisz ciasta z jagodami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik jogurtowy z jagodami.


Bardzo jagodowy i niesamowicie smakowity serniczek. 🙂
To chyba najłatwiejszy przepis na sernik, jaki widziałam. Chętnie taki wypróbuję.