Makowiec japoński to bardzo łatwe do przygotowania ciasto, które poza makiem zawiera również jabłka. Ciasto to jest wilgotne, lekkie i zajadać można się nim bez końca. Jest idealne na specjalne okazje takie jak święta Bożego Narodzenia ale równie dobrze upiec można go przy weekendzie do przysłowiowej weekendowej kawki.
Przygotowanie makowca japońskiego zacząć należy od sparzenia bądź też ugotowania maku. Ja ciasto to robię z dodatkiem maku mielonego dzięki czemu zaoszczędzam czas, który w przeciwnym razie musiałabym poświęcić na zmielenie maku w maszynce. Mak ugotować można w wodzie bądź w mleku, ja wybieram mleko. Ugotowany mak studzę i nie odcedzam go na sitku, ponieważ w trakcie gotowania a później też studzenia, wchłonie on cały płyn. Kiedy mak mam gotowy biorę się za utarcie z masłem cukru i dodanie żółtek, maku, jabłek, proszku, olejku oraz ubitej piany z białek. Płynne ciasto wylewam na blaszkę, którą wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i w moim piekarniku piekę przez godzinę. Dobrze upieczone ciasto powinno być ładnie przypieczone po górze. Wystudzone ciasto dekoruję polewą czekoladową oraz płatkami migdałów lecz zamiast polewą posypać można je cukrem pudrem. Zachęcam do sięgnięcia po przepis na makowiec japoński i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na makowiec japoński.
- 8 jajek „L”
- szczypta soli
- 400 g maku mielonego
- 600 ml mleka
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g jabłek
- 250 g cukru pudru
- 150 g kaszy manny
- 3-4 kropelki olejku migdałowego
Polewa:
- 200 g czekolady mlecznej
- 80 ml śmietanki (36 %)
Dodatkowo:
- płatki migdałów do dekoracji

Jak zrobić makowiec japoński.
Do garnka wsypać mak mielony, zalać go mlekiem i gotować na małym ogniu przez 20 minut często mieszając. Ugotowany mak wystudzić.
Żółtka oddzielić od białek i przełożyć do dwóch osobnych misek. Do dużej miski wsypać cukier puder, dodać miękkie masło i utrzeć na puszystą, kremową konsystencję. Ucierać przez około 8 minut, po czym dodać żółtka, nie wszystkie na raz a po jednym. Kolejno, partiami dodać mak, kaszę manną, olejek migdałowy, proszek do pieczenia oraz tarte na dużych oczkach tarki jabłka. W osobnej misce ubić na sztywno białka wraz ze szczyptą soli i kiedy gotowe wmieszać je do masy makowej. Masę na ciasto wylać na blaszkę do pieczenia, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 minut. Upieczone ciasto całkowicie wystudzić przed wyjęciem z blaszki i polaniem polewą.
Do małego garnka wlać wodę, ułożyć na nim miskę, do której włożyć połamaną na kawałki mleczną czekoladę. Garnek wstawić na ogień i zagotować wodę. Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej. Kiedy kawałki czekolady nieco się rozpuszczą dodać śmietankę i kontynuować rozpuszczanie. Czekoladę można również rozpuść w mikrofalówce. Rozpuszczoną czekoladę wylać na ciasto i równo rozprowadzić. Równo rozprowadzoną czekoladę posypać płatkami migdałów. Makowiec przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc makowiec japoński.
Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 25 na 35 centymetra.
Do ciasta dodać można garść siekanych orzechów bądź garść rodzynek.
Składniki wykorzystane do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
W trakcie gotowania mak wchłonie całe mleko, nie ma zatem potrzeby odcedzania czegokolwiek. W tym przepisie użyłam maku mielonego dlatego też po ugotowaniu nie przepuszczałam go przez maszynkę.
Jeżeli jabłka, których użyjecie są bardzo soczyste i puszczą sporą ilość soku, to sok odlejcie a jabłka delikatnie odciśnijcie. Waga jabłek podana w liście składników to waga obranych, startych, gotowych do użycia jabłek.
Lubisz ciasta makowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Makową panienkę z wiśniami.


Nigdy nie próbowałam i nie robiłam. Kusi mnie żeby go zrobić