Mamy co prawda jeszcze trochę czasu do wigilii ale już teraz warto zacząć do niej przygotowania tworząc chociażby listę dań, które w tym roku potencjalnie będziemy przygotowywać. Jednym z takich dań, którego na pewno nie zabraknie na moim stole wigilijnym jest barszcz czerwony. Jak co roku zaserwowany zostanie on z dodatkiem uszek grzybowych. Przepis na barszcz czerwony wigilijny jest dość prosty a do jego przygotowania potrzebne są nam łatwo dostępne składniki takie jak między innymi burak ćwikłowy, marchew, pietruszka czy seler korzeniowy. W tej zupie nie może na pewno zabraknąć suszonych grzybów a raczej wywaru, który otrzymujemy po ich ugotowaniu. Do smaku barszcz doprawiam solą oraz pieprzem, dodaję również cukier a także ocet jabłkowy. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na barszcz czerwony wigilijny i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na barszcz czerwony wigilijny.
- 2 kg obranych buraków ćwikłowych
- 2,9 l wody
- 150 g marchwi
- 100 g pietruszki
- 100 g selera korzeniowego
- 50 g suszonych grzybów leśnych
- 2 liście pora
- 8 kulek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka cukru kryształu
- 150 ml zakwasu z buraków
- 150 g cebuli
- 150 g jabłka
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 goździk
- 1 łyżeczka suszonego majeranku

Jak zrobić barszcz czerwony wigilijny.
Suszone grzyby włożyć do miski, zalać 400 ml zimnej wody i odstawić do namoczenia na co najmniej cztery godziny lecz najlepiej na całą noc. Następnie grzyby wraz z wodą przelać do garnka, zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut bądź do momentu, w którym są miękkie.
Obraną cebulę podpiec odrobinę na ogniu, włożyć do dużego garnka i dodać krojone w małą kostkę buraki ćwikłowe, marchew, pietruszkę oraz selera. Włożyć również liście pora, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, goździk, liście laurowe oraz pokrojone na ćwiartki jabłko. Zalać 2,5 l zimnej wody, zagotować i gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę. Pod koniec gotowania wlać wodę z grzybów, wrzucić 2-3 grzyby, dodać sól, cukier, pieprz, majeranek oraz ocet. Tak przygotowany barszcz odstawić do wystygnięcia. Najlepiej, aby barszcz postał przez noc w lodówce. Po tym czasie przelać go przez sitko, dodać zakwas z buraków i przed podaniem bardzo dobrze podgrzać lecz nie gotować.

Warto wiedzieć robiąc barszcz czerwony wigilijny.
Wszystkie warzywa pokroiłam w małą kostkę. Waga warzyw podana w liście składników to waga obranych i gotowych do użycia warzyw.
Ten barszcz czerwony podaję z dodatkiem uszek grzybowych.
Do barszczu dodaję jedynie 2-3 grzyby, pozostałe grzyby zazwyczaj wykorzystuję do kapusty gotowanej bądź do farszu na uszka.
Lubisz dania z buraków ćwikłowych? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę buraczkową z serkiem i śledziem.







Dodaj komentarz