Torcik naleśnikowy to prosty do przygotowania a zarazem efektownie wyglądający deser na słodko. Podstawą torciku naleśnikowego są naleśniki przełożone kremem cytrynowym, bitą śmietaną i świeżymi malinami. Ciasto naleśnikowe przygotowane jest w nieco inny sposób niż ciasto na tradycyjne naleśniki, dlatego iż w tych naleśnikach wykorzystane są jedynie białka jajek. Nie wiem jak Wam ale mi często zdarza się mieć w domu białka, które pozostały mi po upieczeniu jakiegoś ciasta bądź zrobieniu kremu. Jako, iż nie lubię nic wyrzucać, takie białka staram się również zużyć. Ten torcik naleśnikowy jest świetnym sposobem na wykorzystanie niepotrzebnych białek.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na torcik naleśnikowy.
Ciasto naleśnikowe:
- 20 dkg białek
- 3 łyżki cukru kryształu
- szczypta soli
- 25 dkg mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 4 łyżki płynnego masła
Dodatkowo:
- 150 ml śmietanki kremówki (36%)
- 1 łyżka cukru pudru
- 12,5 dkg świeżych malin
- krem cytrynowy
Jak zrobić torcik naleśnikowy.
Krem cytrynowy przygotuj według przepisu TUTAJ.
Do miski wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać do momentu, w którym białka bardzo dobrze się spienią. W tym momencie zacząć dodawać cukier kryształ, cały czas ubijając.
W osobnej misce połączyć przesianą mąkę wraz mlekiem. Powinno powstać jednolite ciasto bez grudek. Do tak przygotowanego ciasta dodać ubite uprzednio białka. Białka wmieszać delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.
Patelnię do naleśników wstawić na ogień, rozgrzać i kiedy gorąca przesmarować topionym masłem. Następnie, chochelką do zupy wylewać ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażyć na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron. Usmażone naleśniki wykładać na talerzyk i odstawiać do wystygnięcia.
Do miski wlać zimną śmietanę kremówkę, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Na talerzu ułożyć pierwszego naleśnika, posmarować go kremem cytrynowym i przykryć kolejnym naleśnikiem. Postąpić tak samo ze wszystkimi naleśnikami. Krem cytrynowy ułożyć również na górze torciku naleśnikowego, którą kolejno udekorować bitą śmietaną i świeżymi malinami.

Warto wiedzieć robiąc torcik naleśnikowy.
Białka wykorzystane do przygotowania ciasta naleśnikowego powinny mieć temperaturę pokojową. Takie białka po ubiciu będą bardziej puszyste.
Ciasto naleśnikowe na patelnię wykładałam przy pomocy chochelki do zupy. Jedna chochelka równa się jeden naleśnik. Dodatkowo, przy pomocy metalowej łyżki równomiernie to ciasto rozprowadzałam na patelni.
Przed każdym kolejnym naleśnikiem patelnię należy lekko przesmarować topionym masłem.
Naleśniki smażyłam na patelni o średnicy 24 centymetrów.
Lubisz desery z owocami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Piankę truskawkową z owocami.

Dodaj komentarz