Kurczak involtini to nic innego jak włoskie roladki z kurczaka wypełnione nadzieniem. Najpierw mięso należy lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa, wyłożyć nadzieniem ze szpinaku, pieczarek i sera a następnie zwinąć, podsmażyć i dokończyć gotowanie w bulionie. Nadzieniem mogą być takie produkty jak suszone pomidory, ricotta, szynka, szpinak, grzyby czy tez każde inne ulubione dodatki. Ja w poniższym przepisie postawiłam na proste nadzienie przygotowane z pieczarek, szpinaku i mozzarelli. Te roladki z kurczaka świetnie sprawdzają się podane na obiad, zaserwowane z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz sałatki na bazie liści zielonej sałaty, świeżych warzyw i lekkiego dressingu. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na kurczaka involtini i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kurczaka involtini.
- 4 średniej wielkości piersi z kurczaka (700 g)
- 100 g tartego sera mozzarella
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 100 g pieczarek
- 1/2 łyżeczka soli + szczypta
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml wody
- 1/2 kostki bulionowej
- 1 ząbek czosnku

Jak zrobić kurczaka involtini.
Pieczarki pokroić w kostkę i dodatkowo lekko przesiekać. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć krojone pieczarki i smażyć przez przez 3-4 minuty. Kolejno dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Po tym czasie włożyć liście szpinaku, dodać szczyptę soli i kontynuować smażenie przez 2-3 minuty. Usmażone warzywa wystudzić. W miseczce połączyć tarty ser mozzarella z usmażonymi warzywami.
Oczyszczone piersi z kurczaka przekroić raz wzdłuż na pół, ułożyć na deseczce i lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą oraz pieprzem, po czym rozłożyć na nim nadzienie ze szpinaku, sera i pieczarek. Zaczynając od jednego z krótszych boków zwinąć mięso w roladkę, spiąć jedną bądź dwoma wykałaczkami a następnie każdą roladkę oprószyć z każdej strony mąką.
Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy oraz włożyć masło, rozpuścić i kiedy ciepłe włożyć roladki z kurczaka. Roladki smażyć na lekko złoty kolor z każdej strony, na średniej wielkości ogniu – powinno to zająć około 5-6 minut. Kolejno, roladki wyjąć na talerzyk, na patelnię wlać wodę, włożyć kostkę bulionową i zagotować. Dodać uprzednio podsmażone roladki i gotować na średnim ogniu z tendencją do małego przez 6-7 minut, przewracając je od czasu do czasu na każdą ze stron. Roladki z kurczaka ze szpinakiem, pieczarkami i serem podawać z dodatkiem puree z ziemniaków, makaronu lub ryżu.

Warto wiedzieć robiąc kurczaka involtini.
Świeże liście szpinaku zastąpić można szpinakiem mrożonym w liściach. Przed wykorzystaniem taki szpinak należy rozmrozić i odcisnąć z wody.
Sięgnąć należy po tarty ser mozzarella, taki sam jaki wykorzystujemy robiąc pizzę. Mozzarellę zastąpić można każdym dowolnym serem żółtym.
Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka Fajitas.







Dodaj komentarz