Sałatka mimoza to kolorowa, warstwowa sałatka z tuńczykiem w roli głównej. Jest łatwa do przygotowania, smaczna i sprawdza się podana na każdą okazję oraz święto. Przygotowanie sałatki zaczynam od ugotowania warzyw oraz jajek i robię to zazwyczaj wieczorem w przeddzień składania sałatki. Warzywa gotuję w łupinie, którą usuwam dopiero z ugotowanych i wystudzonych warzyw. Zimne warzywa ścieram na tarce, podobnie robię z jajkami z tym wyjątkiem, iż najpierw oddzielam żółta od białek, gdyż wykorzystuję je do dwóch różnych warstw sałatki. Tuńczyka odlewam z zalewy, kroję cebulę oraz szczypiorek. Sałatkę przełożyć można samym majonezem, ja jednak dodaję również nieco jogurtu naturalnego, przez co sos majonezowy nabiera bardziej płynnej konsystencji. Składniki sałatki układam warstwami w szklanej misce do serowania, dzięki czemu każda warstwa sałatki jest ładnie widoczna. Gotową sałatkę przed podaniem przetrzymuję w lodówce. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na sałatkę mimoza i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę mimoza.
- 200 g ugotowanej marchewki
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (260 g łącznie)
- 250 g majonezu
- 100 g jogurtu naturalnego
- mały pęczek szczypiorku
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
- 150 g tartego sera żółtego
- 50 g cebuli

Jak zrobić sałatkę mimoza.
Przygotowanie sałatki zaczynamy od pokrojenia bądź starcia ugotowanych warzyw oraz dodatków. Drobno pokroić szczypiorek oraz białą cebulę. Z ugotowanych jajek oddzielić białka od żółtek. Żółtka jajek zetrzeć na małych oczkach tarki z kolei białka, marchew oraz ziemniaki zetrzeć na dużych oczkach. W miseczce wymieszać majonez z jogurtem, tuńczyka wylać na sitko i odcisnąć z zalewy.
Złożenie sałatki. Do miski włożyć tuńczyka, cebulę, sos majonezowy, marchew, ziemniaki, sól, pieprz, ser żółty, sos majonezowy, tarte białka jajek, sól, pieprz, tarte żółtka oraz szczypiorek.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę mimoza.
Waga ziemniaków oraz marchewki podana w liście składników to waga ugotowanych, obranych i gotowych do użycia warzyw. Umyte ziemniaki w mundurkach wraz z nieobraną marchewką wkładam do garnka i gotuję do miękkości przez nieco ponad 30 minut. Po tym czasie studzę i kiedy zimne obieram.
Jajka gotowałam na twardo przez 9 minut. Użyłam jajek w rozmiarze „M”.
Na ogół kupuję tarty już ser żółty lecz jeśli kupicie ser w kawałku należy zetrzeć go na dużych oczkach tarki.
Sałatkę udekorować można świeżym szczypiorkiem, koperkiem bądź natką pietruszki.
Lubisz sałatki z tuńczykiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z czerwonej fasoli z tuńczykiem.







Dodaj komentarz