Kapusta z grzybami
|||

Kapusta z grzybami

Kiszona kapusta z dodatkiem grzybów jest obowiązkowym daniem na wigilijnym stole w moim domu. Moja mama przyrządza tę kapustę co roku w Święta właśnie. Zazwyczaj robi jej większą ilość, tak abyśmy mogli delektować się jej smakiem nieco dłużej.

Do przygotowania kapusty kiszonej z grzybami potrzebna jest kiszona biała kapusta, suszone grzyby, odrobina cebuli oraz przyprawy. Ja zawsze gotuję grzyby i kapustę osobno i łączę je dopiero w momencie, kiedy i kapusta i grzyby są już miękkie.

kapustę kiszoną polecam podać na kolację wigilijną. Smakuje również dobrze jako dodatek do mięsa na przykład schabowego czy pieczonej karkówki.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Gotowana kapusta kiszona
Kapusta kiszona z grzybami

Składniki na kapustę z grzybami.

  • 20 g suszonych grzybów leśnych np. borowików
  • 500 g kapusty kiszonej (odciśniętej z soku)
  • 200 ml zimnej wody + dodatkowa woda do gotowania kapusty
  • 80 g białej cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu

Jak zrobić kapustę z grzybami.

Grzyby zalać zimną wodą (200 ml) i odstawić na co najmniej 5-6 godzin do namoczenia. Następnie namoczone grzyby włożyć do garnka wraz z wodą, w której się moczyły i ugotować do miękkości. W zależności od rodzaju użytych grzybów ich gotowanie może to zająć do godziny.

Kiszoną kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać raz w zimnej wodzie, a następnie odcisnąć. Na dużą patelnię lub do garnka włożyć masło, dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć 5 minut na średnim ogniu, po czym dodać kapustę. Kontynuować smażenie przez 2-3 minuty, następnie dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz wywar, w którym gotowały się grzyby plus dodatkową wodę (łącznie powinno być około 180 ml płynu). Garnek przykryć pokrywką i dusić kapustę na małym ogniu do momentu, aż zmięknie. Pod koniec duszenia dodać sol, pieprz oraz miękkie grzyby.

Kapusta z grzybami
Kapusta kiszona z grzybami

Warto wiedzieć robiąc kapustę z grzybami.

Ja grzyby gotowałam przez 30 minut na małym ogniu. Użyłam suszonych borowików.

Kapustę dusiłam przez dokładnie godzinę.

Jeśli kapusta, której użyjecie nie jest bardzo kwaśna nie należy jej płukać w wodzie. Jeśli kawałki kapusty są dość duże warto kapustę nieco przesiekać nożem.

Kapusta, której użyłam była kiszona z dodatkiem marchewki oraz kminku, dlatego też nie dodawałam kminku do duszenia kapusty. Jeśli chcecie możecie dodać szczyptę kminku ale nie musicie.

Szukasz przepisów na dania z kapusty kiszonej? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Kapustę z fasolą.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *