Ciasto biały lion to puszysty biszkopt przełożony warstwą ryżu preparowanego z masą kajmakową, kremem budyniowym i orzeszkami ziemnymi. Ciasto upiec możecie na standardowej, prostokątnej blasze do pieczenia lub w okrągłej tortownicy. Ciasto przygotowane w tortownicy będzie prezentować się bardzo efektowanie i nada się na tort np. urodzinowy. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto biały lion, którego koniecznie musicie spróbować. Udanych wypieków.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto biały lion.
Biszkopt:
- 18 dkg mąki tortowej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dkg cukru pudru
- 1 łyżka octu
Masa z ryżem preparowanym:
- 85 gr ryżu preparowanego
- 40 dkg masy kajmakowej
Masa budyniowa:
- 5 dkg białej czekolady
- 500 ml mleka
- 20 dkg masła bez soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 dkg cukru kryształu
- 4 dkg budyniu waniliowego
Poncz do nasączenia ciasta:
- 80 ml letniej wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- 8 dkg orzeszków ziemnych bez soli
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto biały lion.
Biszkopt: do miski wbić jajka wraz z cukrem pudrem. Ubijać przez kilka minut do momentu, w którym powstanie puszysta, niemalże biała masa. W tym momencie dodać partiami połączoną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę, którą delikatnie ale w miarę szybko wmieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Pod koniec mieszania dodać ocet. Ciasto wylać do okrągłej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i włożyć biszkopt. Ciasto piec przez 30 do 35 minut (w zależności od piekarnika). Gotowy biszkopt wystudzić a kiedy zimny przekroić wzdłuż na pół.
Poncz: do szklanki wlać letnią wodę, dodać sok z cytryny oraz cukier puder. Wymieszać.
Pierwszy płat przekrojonego biszkoptu włożyć do formy, w której piekło się ciasto. Płat biszkoptowy skropić intensywnie ponczem.
Masa z ryżem preparowanym: kajmak odrobinę podgrzać i kiedy letni połączyć go z ryżem. Kolejno, masę z ryżem wyłożyć na skropiony ponczem płat biszkoptowy znajdujący się w formie.
Masa budyniowa: z całości mleka odlać 200 ml, które połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Pozostałe 300 ml wlać do garnka, dodać cukier kryształ i zagotować. Na gotujące się w garnku mleko wlać płyn budyniowy i mieszając nieustannie doprowadzić do zagotowania. Gotować przez minutę na małym ogniu. Kolejno, zdjąć z ognia, dodać połamaną biała czekoladę i mieszać, do momentu w którym czekolada całkowicie się rozpuści. Ugotowany budyń przykryć folią spożywcza i odstawić w zimne miejsce do wystygnięcia.
Miękkie masło włożyć do miski i utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła małymi partiami dodać zimny budyń.
2/3 kremu budyniowego wyłożyć na warstwę ryżu preparowanego znajdującego się w formie. Drugi płat biszkoptowy skropić od wewnętrznej strony ponczem, po czym ułożyć go na kremie budyniowym. Wierch biszkoptu pokryć pozostałą częścią kremu.
Na patelnię włożyć orzeszki ziemne, dodać szczyptę soli i prażyć przez kilka minut na małym ogniu. Kolejno, orzeszki wystudzić i pokryć nimi górę ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby krem zgęstniał.

Warto wiedzieć robiąc ciasto biały lion.
Jajka użyte do przygotowania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Biszkopt upiekłam w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 21 centymetrów.
Prażąc orzeszki ziemne uważajcie, aby ich nie przypalić. Najlepiej jest prażyć orzeszki na bardzo małym ogniu i mieszać je od czasu do czasu.
Szukasz przepisów na ciasta z masą budyniową? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto drożdżowe z masą budyniową.
Dodaj komentarz