Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu udało mi się ostatnio zakupić w pobliskim sklepie różowe matiasy atlantyckie w oleju. Filety okazały się być bardzo dobrej jakości, śledź był smaczny a mięso miało zwartą, wręcz idealną strukturę. Z matiasów przygotowałam prostą sałatkę, do której dodałam również ogórka kiszonego, jajka i czerwoną cebulę. Sałatkę doprawiłam solą, pieprzem, kwaśną śmietaną i majonezem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z różowego śledzia.
- 50 dkg różowego śledzia atlantyckiego w oleju
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 10 dkg czerwonej cebuli
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
- 10 dkg ogórka kiszonego (obranego ze skórki)
Jak zrobić sałatkę z różowego śledzia.
Śledzie przetrzeć papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar oleju, po czym pokroić na kawałki o szerokości około 1.5 centymetra.
Czerwoną cebulę pokroić w małą kostkę, przełożyć do miseczki i dodać ocet jabłkowy. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Ugotowane jajka pokroić w małą kostkę.
Obranego ogórka kiszonego pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W misce połączyć pokrojone śledzie, jajka, ogórka, cebulę, szczyptę soli, śmietanę oraz majonez. Wymieszać. Po wierzchu sałatkę oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z różowego śledzia.
Po obraniu ogórków ze skórki nie odciskałam z nich soku. Jeśli chcecie, aby sos w sałatce był bardziej gęsty wtedy odciśnijcie sok z ogórków. Mi osobiście rzadsza konsystencja sosu w tym wypadku nie przeszkadzała.
Jeśli nie uda Wam się kupić śledzi matiasów, zastąpcie je dowolnym rodzajem śledzia w oleju.
Jajka, których użyłam do sałatki były dużego rozmiaru i gotowałam je przez 9 minut.
Szukasz przepisów na dania ze śledziem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę śledziową z domowym majonezem.
Dodaj komentarz