Precel to pieczone ciasto drożdżowe uformowane w dowolny kształt, najczęściej z węzłem w środku, posypane posypką. Jako posypki użyć można ziaren, przypraw czy soli. Precle smakują dobrze zarówno ze słodką jak i z wytrawną posypką.
Ja tym zdecydowałam się na zrobienie precli z posypką z drobno siekanych migdałów. Po raz pierwszy tego typu precle jadłam dawno temu w Anglii. Bardzo mi posmakowały i od tamtego czasu robię je u siebie w domu często. Migdały nadają preclom lekko słodkiego smaku, który mi osobiście bardzo odpowiada.
Precle podać możecie jako dodatek do zupy czy do piwa, ale oczywiście możecie zajadać się także samymi preclami, zwłaszcza zaraz po ich upieczeniu, gdyż wyjęte z piekarnika i jeszcze ciepłe smakują najlepiej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na precle z migdałami.
- 7 gr suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 210 ml ciepłej wody
- 40 dkg mąki pszennej + odrobina mąki do podsypania
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 8 dkg sody oczyszczonej
- 1,5 l wrzącej wody
- 4 łyżki cukru pudru
- odrobina oleju słonecznikowego
- 6 dkg drobno siekanych migdałów
Jak zrobić precle z posypką migdałową.
Do miseczki włożyć drożdże, cukier kryształ, 1-ą łyżkę mąki oraz ciepłą wodę. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, sól, cukier puder i miękkie masło. Wymieszać a następnie wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez 8 minut, po czym włożyć do miski lekko nasmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 50 minut.
Do dużej miski wlać wrzącą wodę, dodać sodę i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i podzielić na 10 części. Z każdej części formować cienki wałek o długości około 60-u centymetrów, który skręcać w kształt precla. Każdego precla zanurzać na kilka sekund w gorącej wodzie z sodą, wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypywać mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 230 stopni Celsjusza, wkładać precle. Piec 8 do 10-u minut.

Warto wiedzieć robiąc precle z migdałami.
Te precle należą do grupy miękkich precli przez co najlepiej smakują podane tego samego dnia. Jeśli jednak chcecie je jeść w ciągu kolejnych dni to sugerowałabym upieczone już precle zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika i rozmrożeniu, będą smakowały jak świeże.
Ja podzieliłam ciasto na 10 części dlatego tez wyszło mi z podanych ilości 10 precli.
Formowanie precli jest proste. Rozwałkowane w wałek ciasto należy złapać za oba końce, które następnie trzeba przełożyć tak jakbyśmy chcieli je zawiązać. Utworzyć coś na kształt literki “B”, a następnie końce albo założyć pod spod albo lekko wywinąć na zewnątrz. Na Instagramie dodałam zdjęcie jak zwijałam ciasto w kształt precla.
Ja najpierw uformowałam wszystkie precle i jak już były gotowe zanurzyłam je w wodzie z sodą, jeden po drugim.
Do posypania precli użyć możecie grubo mielonej soli, kminku, maku, orzechów, cynamonu lub sezamu.
Szukasz przepisów na dania z migdałami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Brioche z migdałami.
Dodaj komentarz