Przepis na sałatkę meksykańską
||

Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska z czerwoną fasolą, papryką, ananasem, kukurydzą i żółtym serem, to pomysł na smaczną sałatkę z warzyw i nabiału, którą zrobisz w 15 minut. Ta prosta sałatka świetnie sprawdza się na każdej imprezie okolicznościowej, jest idealna na imieniny, urodziny oraz podana w każde Święta. Aby przygotować sałatkę meksykańską potrzebne są nam warzywa z puszki, świeże warzywa, żółty ser, ananas z puszki, majonez a także przyprawy. Tę sałatkę zrobić można z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce bądź zrobić ją bezpośrednio przed podaniem. Jeśli lubicie meksykańskie smaki i połączenie owoców z warzywami oraz z serem, to ta sałatka jest dla Was. Zachęcam Was zatem do sięgnięcia po poniższy przepis na sałatkę meksykańską i mam nadzieję, iż Was posmakuje.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na sałatkę meksykańską
Sałatka meksykańska

Składniki na sałatkę meksykańską.

  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g zielonej papryki
  • 200 g sera żółtego w kawałku
  • 285 g kukurydzy z puszki
  • 340 g ananasa z puszki
  • 250 g czerwonej fasoli z puszki
  • 30 g czerwonej cebuli
  • 150 g majonezu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soku z limonki
  • mała garść natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Przepis na sałatkę meksykańską
Sałatka meksykańska

Jak zrobić sałatkę meksykańską.

Żółty ser kroimy w dużą kostkę, zieloną paprykę kroimy na szerokie paski bądź w kostkę, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, natkę siekamy drobno, czerwoną cebulę kroimy na cienkie plastry. Do dużej miski wkładamy pomidory, kukurydzę z puszki, ananasa pokrojonego w kostkę, czerwoną fasolę z puszki, paprykę zieloną, żółty ser, natkę pietruszki oraz cebulę czerwoną. Dodajemy sok z limonki, przyprawy, majonez, po czym dokładnie mieszamy.

Przepis na sałatkę meksykańską
Sałatka meksykańska

Warto wiedzieć robiąc sałatkę meksykańską.

Kukurydzę z puszki a także czerwoną fasolę, przed dodaniem do sałatki należy odlać z zalewy. Najlepiej jest te warzywa z puszki wylać na sitko lub na durszlak i odstawić na chwilę, aby dobrze ociekły z zalewy.

Ser żółty oraz ananasa można kupić albo w całości albo w kawałkach. Jeśli zakupicie te produkty w całości, to należy je samemu pokroić.

Lubisz sałatki z serem żółtym? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z serem i figami.

Przepis na sałatkę meksykańską
Sałatka meksykańska
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka meksykańska
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *