Polenta czyli mąka bądź kasza kukurydziana, która wywodzi się z Włoch, gdzie to cieszy się dużą popularnością. Po ugotowaniu można ją podać na ciepło jako na przykład dodatek do dań obiadowych, bądź przygotować z niej frytki lub zapiec ją po wystudzeniu. Opcji jest zatem kilka.
Polenta z kiełbasą to danie, które jest popularne w kuchni włoskiej. Spotkałam się z nim jednak także w kuchni węgierskiej oraz rumuńskiej. Danie to składa się z dwóch głównych elementów, którymi są kremowa polenta oraz kiełbasa. Nie w każdej wersji tego dania znaleźć można sos pomidorowy, a użyta kiełbasa może ale nie musi zawierać paprykę. Moja wersja polenty z kiełbasą bazuje na pikantnej kiełbasie węgierskiej, którą to połączyłam z ziołami oraz pysznym sosem na bazie pasty pomidorowej. W sezonie taką pastę pomidorową śmiało zastąpić można świeżymi pomidorami i przygotować z nich gęsty, kremowy sos. Polentę z kiełbasą podaję moim domownikom na obiad, zwłaszcza taki robiony w trakcie tygodnia, gdyż danie to jest szybkie do przygotowania. Polecam Wam sprawdzić poniższy przepis na szybkie danie obiadowe, jakim jest właśnie polenta z kiełbasą. Życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na polentę z kiełbasą.
Sos pomidorowy z kiełbasą:
- 2 duże ząbki czosnku
- 10 dkg cebuli
- 400 ml sosu pomidorowego
- 3/4 łyżeczki suszonego oregano
- szczypta brązowego cukru
- 30 dkg pikantnej kiełbasy paprykowej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- kilka listków świeżej bazylii
Polenta:
- 800 ml wody
- 10 dkg polenty
- 1/2 łyżeczka soli
- 4 łyżki sera Gruyere
- 2 łyżki masła
Jak zrobić polentę z kiełbasą.
Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, wlać olej i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5 minut. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę, przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kolejne 3-4 minuty. Kolejno dodać sos pomidorowy, cukier, sól, pieprz, oregano i gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 minut.
Do garnka wlać wodę, dodać sól i zagotować. Na gotującą się wodę wsypać polentę, mieszając nieustannie, aby uniknąć powstania grudek. Zagotować, po czym gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. Gotującą się polentę często mieszać, aby się nie przypaliła. Pod koniec gotowania dodać masło oraz tarty ser. Polentę podawać z kiełbasą w sosie pomidorowym, udekorowaną listkami świeżej bazylii.

Warto wiedzieć robiąc polentę z kiełbasą.
W daniu tym sięgnęłam po węgierską kiełbasę paprykową. Można ją jednak zastąpić włoską kiełbasą z papryką czy chociażby hiszpańskim chorizo.
Lubisz dania z polenty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Frytki z polenty.


Wygląda smacznie. nigdy nie robiłam tej potrawy. Z chęcią wypróbuję przepis
🙂 jest pyszna, polecam.
Nigdy nie jadłam. Z chęcią bym spróbowała