Tegoroczny urlop nad Adriatykiem upłynął mi nie tylko na odpoczynku. Starałam się ten czas spędzić także produktywnie w kuchni. Dania, które tworzyłam na lunche oraz obiady, bazowały na rybach i owocach morza. W Chorwacji, gdyż tam właśnie spędziłam swój urlop, na lokalnych ryneczkach zakupić można świeże ryby, krewetki, mątwy, ośmiornice, ostrygi oraz mule. Wybór jest naprawdę duży, produkty są dobrej jakości dzięki czemu smakują fantastycznie. Jednym z takich produktów, który zakupiłam w trakcie mojej wyprawy na ryneczek był stek z tuńczyka. Mięso z tuńczyka było różowo-czerwone, mięsiste i miało piękny zapach. Zdecydowałam się nie tworzyć z niego wyszukanego dania i postawiłam na grillowane mięso.
Poniżej znajdziecie przepis na stek z tuńczyka. Jest to grillowany stek z tuńczyka, do ugrillowania którego wykorzystałam patelnię grillową. Stek jedynie delikatnie doprawiłam solą, pieprzem oraz olejem. Tak przygotowany stek z tuńczyka polecam podać z dodatkiem ryżu z kurkami oraz sałatką.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na stek z tuńczyka.
- 80 dkg surowego steka z tuńczyka
- szczypta soli
- szczypta kolorowego pieprzu
- 1 łyżka oleju lub oliwy
Jak zrobić stek z tuńczyka.
Stek z tuńczyka przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie z każdej strony natrzeć olejem, odrobiną soli oraz pieprzu. Patelnię grillową bardzo dobrze rozgrzać – w momencie układania na niej ryby powinna być bardzo gorąca. Kiedy patelnia jest już rozgrzana ułożyć na niej stek, który grillować w zależności od jego grubości, pomiędzy 2-ie a 2,5-u minuty z obu stron łącznie.

Warto wiedzieć robiąc stek z tuńczyka.
Waga tuńczyka podana przeze mnie powyżej, to waga dwóch bardzo dużych steków.
Jeśli chodzi o grillowanie tuńczyka, to osobiście sięgam tylko i wyłącznie po świeże, surowe mięso, nie grilluję steków, które są mrożone.
Grillując tuńczyka trzeba uważać, iż przetrzymanie go o kilka dodatkowych sekund na grillu sprawi, iż mięso będzie suche. Właściwie ugrillowany stek to taki, który ma przypieczoną zewnętrzną warstwę oraz soczysty, surowy środek. Jeśli nie jesteście zwolennikami surowego mięsa, grillujcie stek chwilę dłużej. Środek mięsa powinien pozostać nadal lekko różowy, ale jednocześnie być niemalże upieczony.
Stek z tuńczyka grillować można na patelni grillowej, w piekarniku z funkcją grill oraz na grillu ogrodowym. Bez względu na to, na którą z metod się zdecydujemy, ważne jest aby mięso przed położeniem na grilla bardzo dokładnie osuszyć z wody. Najlepiej jest osuszyć mięso za pomocą papierowego ręcznika. W przypadku wykorzystania grilla ogrodowego przed ułożeniem na nim mięsa, warto jest ów grill przetrzeć odrobiną oleju. Oleju nie powinno zabraknąć także na samym mięsie. Ułożenie mięsa nienatartego olejem sprawi, iż mięso to przyklei się do grilla, bez względu na temperaturę w jakiej je grillujemy.
Lubisz dania z tuńczyka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Makaron tortiglioni z jarmużem i tuńczykiem.


Dodaj komentarz