Ciasta z dodatkiem kawy cieszą się u mnie w domu sporą popularnością.
Najbardziej znane jest oczywiście to włoskie czyli tiramisu i to je właśnie robię najczęściej u siebie w domu. Są jednak również inne, mniej znane ciasta do przygotowania, których dodaje się kawę. Takim ciastem jest chociażby “puszysta Hrabina“. Do tego ciasta dodawane są w dumie dwa rodzaje kawy: czarna parzona oraz cappuccino.
Wystarczy zjeść kawałek tego ciasta z rana i nie potrzebna nam już będzie nawet filiżanka kawy na rozbudzenie 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto puszysta Hrabina.
Ciasto ciemne:
- 2 jajka
- 6 żółtek
- 12 dkg cukru pudru
- 8 dkg mąki pszennej
- 2 dkg kakao
- 1/2 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 ml oleju słonecznikowego
Ciasto jasne:
- 6 białek
- szczypta soli
- 20 dkg cukru pudru
- 3 dkg mąki ziemniaczanej
- 15 dkg mąki pszennej
- 1 łyżka octu
- 75 ml oleju słonecznikowego
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 50 gr budyniu w proszku o smaku waniliowym
- 10 dkg cukru pudru
- 25 dkg masła bez soli
- 3 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym
- 13 dkg okrągłych biszkoptów
- 200 ml mocnej czarnej kawy parzonej
- 2 opakowania galaretki agrestowej (75 gr każda)
- 700 ml wody
Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta.
Jak zrobić ciasto puszysta Hrabina.
Ciasto ciemne: do miski wbić całe jajka oraz żółtka. Dodać szczyptę soli i ubić na puszystą masę. Powinno to zająć około 7 minut.
Kiedy jajka są już ubite dodać cukier puder, w małych ilościach, cały czas ubijając. Mąkę połączyć z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i przesiać przez sitko.
Do ubitych jajek dodawać małymi porcjami przesiane składniki i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec, mniejszymi strużkami dodać olej.
Ciasto jasne: do miski wbić białka, dodać szczyptę soli i ubić całość na sztywno. Do ubitych białek porcjami dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną, po czym przesiać przez sitko.
Do ubitych białek wlać ocet a następnie małymi porcjami dodawać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Na koniec wlać olej, nie naraz a jak poprzednio małymi strużkami.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżkami nakładać na przemian ciasto jasne i ciasto ciemne. Kiedy oba ciasta są już nałożone, po górze przemieszać delikatnie ciasta ze sobą widelcem. Mają się lekko połączyć. Po wierzchu ciasto nie powinno być równe a tworzyć małe górki.
Gotowe ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Masa budyniowa: z 500 ml mleka odlać 300 ml, wlać do garnka i dodać cukier puder. Zagotować. W pozostałych 200 ml mleka rozpuścić budyń waniliowy. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować zalać budyń, zmniejszyć ogień. Mieszać nieustannie ręczną ubijaczką do momentu, aż budyń się zagotuje. Od momentu zagotowania trzymać budyń na ogniu przez dwie minty, po czym zdjąć z ognia i wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody. Schłodzić.
Do miski włożyć masło. Utrzeć na puch. Kiedy masło jest już bardzo dobrze roztarte zacząć dodawać zimny budyń, małe ilości i cały czas ucierając. Na końcu dodać cappuccino w proszku.
Złożenie ciasta: upieczone i wystudzone ciasto biszkoptowe przekroić wzdłuż. Na wierzch pierwszej części wyłożyć połowę masy cappuccino. Na masie układać namoczone w czarnej kawie biszkopty, na które wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do momentu, aż galaretka się zetnie. Kiedy galaretka jest już dość twarda, wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na galaretkę pozostałą część masy, którą przykryć drugim blatem biszkoptowym.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce a przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc ciasto puszysta Hrabina.

Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 25 na 35 centymetrów.
Ja do przygotowania ciasta biszkoptowego jak i masy wykorzystałam robot kuchenny.
Jeśli chcecie to ciasto możecie też złożyć w ten sposób: pierwszy blat ciasta, połowa masy, biszkopty namoczone w kawie, druga połowa masy, galaretka i druga część biszkoptu.
Lubisz słodkie desery z dodatkiem kawy? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik tiramisu z borówkami.
zdecydowanie muszę je zrobić:)