Panettone to słodka włoska babka z dodatkiem owoców suszonych i kandyzowanych, najbardziej popularna w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wypiekana jest w specjalnych formach, które pozwalają jej osiągnąć sporą wysokość a co za tym idzie także i piękny wygląd. Przepis na panettone, którym dzielę się poniżej pozwoli uzyskać ten pyszny wypiek w warunkach domowych. Pracę nad tą babką rozłożyć należy sobie w czasie, gdyż cały proces zajmuje ponad dzień. Zaczynamy oczywiście od przygotowania ciasta drożdżowego, któremu dobrze jest dać czas na poleżakowanie w lodówce. Dopiero do takiego ciasta dnia następnego dodajemy owoce, formujemy w bakę, odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na panettone.
- 550 g mąki chlebowej + ekstra do podsypania
- 1/2 łyżeczka soli
- 80 g cukru pudru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
- 150 g miękkiego masła
- 3 jajka „L”
- 1 żółtko
- 200 ml letniego mleka
- 100 g kandyzowanej skórki cytrusowej
- 50 g rodzynek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 g suszonej żurawiny
- 80 ml letniej wody
- 150 ml likieru bądź rumu
Dodatkowo:
- jajko
- cukier perlisty
- odrobina oleju

Jak zrobić panettone.
Do miski wsypać suszoną żurawinę, rodzynki oraz kandyzowaną skórkę cytrusową. Zalać rumem, owinąć miseczkę folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Do większej miseczki przesiać 200 g mąki, dodać letnią wodę, mleko oraz drożdże. Wymieszać, po czym odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wbić jajka oraz żółtko, dodać cukier puder, sól oraz wanilię i ubijać przez 6 minut. Kolejno dodać przesiane 350 g mąki, wyrośnięte drożdże oraz otartą skórkę pomarańczową. Wyrabiać przez 5 minut. Następnie cały czas wyrabiając małymi porcjami dodać miękkie masło i kontynuować wyrabianie przez 12 minut. To ciasto jest dość miękkie, elastyczne i lejące lecz takie ma być, na tym etapie nie dodawać dodatkowej mąki. Czystą miskę przesmarować odrobiną oleju, przełożyć do niej ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 20 godzin.
Moczące się w alkoholu owoce wylać na sitko i dobrze odcisnąć. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na blat lekko podsypany mąką. Rozciągając je dłońmi rozłożyć na prostokąt o wymiarach około 30 na 30 centymetra. Ciasto posypać owocami, wciskając je w ciasto, po czym zwinąć w rulon i podzielić na 3 części. Każdą uformować w kulkę, starając się przy tym wykorzystać jak najmniej mąki w trakcie formowania. Kulki z ciasta włożyć do papierowych foremek na panettone, uprzednio lekko przesmarowanych olejem. Foremki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3 godziny lub do momentu, w którym podwoi ono swoją objętość. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem i posypać cukrem perlistym, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Upieczone panettone wyłożyć na metalową kratkę i wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc panettone.
Z podanych ilości składników uzyskałam trzy sztuki panettone. Każdą z nich piekłam w foremce o wymiarach 11 centymetra średnicy i 8,5 centymetra wysokości.
Jeśli macie w domu długie metalowe wykałaczki, to możecie spróbować wystudzić panettone w tradycyjny sposób czyli poprzez wbicie dwóch wykałaczek w ciasto, odwrócenie go do góry nogami i zawieszenie nad garnkiem bądź miską do momentu, w którym jest wystudzone. Ja pominęłam tym razem ten krok, gdyż jedyne wykałaczki, które posiadam w domu są drewniane i niestety nie udało mi się ich wbić w foremkę. Taki proces studzenia sprawi, iż panettone będzie jeszcze wyższe.
Lubisz wypieki z owocami kandyzowanymi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Seromakowiec.


Dodaj komentarz