Panettone przepis
|

Panettone

Panettone to słodka włoska babka z dodatkiem owoców suszonych i kandyzowanych, najbardziej popularna w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wypiekana jest w specjalnych formach, które pozwalają jej osiągnąć sporą wysokość a co za tym idzie także i piękny wygląd. Przepis na panettone, którym dzielę się poniżej pozwoli uzyskać ten pyszny wypiek w warunkach domowych. Pracę nad tą babką rozłożyć należy sobie w czasie, gdyż cały proces zajmuje ponad dzień. Zaczynamy oczywiście od przygotowania ciasta drożdżowego, któremu dobrze jest dać czas na poleżakowanie w lodówce. Dopiero do takiego ciasta dnia następnego dodajemy owoce, formujemy w bakę, odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Panettone przepis
Panettone

Składniki na panettone.

  • 550 g mąki chlebowej + ekstra do podsypania
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 80 g cukru pudru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 jajka „L”
  • 1 żółtko
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrusowej
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 80 ml letniej wody
  • 150 ml likieru bądź rumu

Dodatkowo:

  • jajko
  • cukier perlisty
  • odrobina oleju
Panettone przepis
Panettone

Jak zrobić panettone.

Do miski wsypać suszoną żurawinę, rodzynki oraz kandyzowaną skórkę cytrusową. Zalać rumem, owinąć miseczkę folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Do większej miseczki przesiać 200 g mąki, dodać letnią wodę, mleko oraz drożdże. Wymieszać, po czym odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wbić jajka oraz żółtko, dodać cukier puder, sól oraz wanilię i ubijać przez 6 minut. Kolejno dodać przesiane 350 g mąki, wyrośnięte drożdże oraz otartą skórkę pomarańczową. Wyrabiać przez 5 minut. Następnie cały czas wyrabiając małymi porcjami dodać miękkie masło i kontynuować wyrabianie przez 12 minut. To ciasto jest dość miękkie, elastyczne i lejące lecz takie ma być, na tym etapie nie dodawać dodatkowej mąki. Czystą miskę przesmarować odrobiną oleju, przełożyć do niej ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 20 godzin.

Moczące się w alkoholu owoce wylać na sitko i dobrze odcisnąć. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć na blat lekko podsypany mąką. Rozciągając je dłońmi rozłożyć na prostokąt o wymiarach około 30 na 30 centymetra. Ciasto posypać owocami, wciskając je w ciasto, po czym zwinąć w rulon i podzielić na 3 części. Każdą uformować w kulkę, starając się przy tym wykorzystać jak najmniej mąki w trakcie formowania. Kulki z ciasta włożyć do papierowych foremek na panettone, uprzednio lekko przesmarowanych olejem. Foremki przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3 godziny lub do momentu, w którym podwoi ono swoją objętość. Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem i posypać cukrem perlistym, po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Upieczone panettone wyłożyć na metalową kratkę i wystudzić.

Panettone przepis
Panettone

Warto wiedzieć robiąc panettone.

Z podanych ilości składników uzyskałam trzy sztuki panettone. Każdą z nich piekłam w foremce o wymiarach 11 centymetra średnicy i 8,5 centymetra wysokości.

Jeśli macie w domu długie metalowe wykałaczki, to możecie spróbować wystudzić panettone w tradycyjny sposób czyli poprzez wbicie dwóch wykałaczek w ciasto, odwrócenie go do góry nogami i zawieszenie nad garnkiem bądź miską do momentu, w którym jest wystudzone. Ja pominęłam tym razem ten krok, gdyż jedyne wykałaczki, które posiadam w domu są drewniane i niestety nie udało mi się ich wbić w foremkę. Taki proces studzenia sprawi, iż panettone będzie jeszcze wyższe.

Lubisz wypieki z owocami kandyzowanymi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Seromakowiec.

Panettone przepis
Panettone
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Panettone
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *