Jajka po szkocku to jedno z dań, które w Anglii znaleźć można serwowane na większości imprez, podawane jako zimna przekąska, zazwyczaj samo bez dodatku sosu.
Jajka po szkocku to nic innego jak ugotowane na twardo jajka, obtoczone mięsną masą z mięsa mielonego, panierowane w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu.
Zdarzyło mi się kilka razy przygotować jajka po szkocku używając jajek kurzych. Muszę Wam jednak powiedzieć, iż kulki wyszły ogromne. Od jakiegoś zatem czasu używam tylko i wyłącznie jajek przepiórczych. Efekt smakowy jest taki sam, jedyne co się zmienia to wielkość kulek.
W przeciwieństwie do Anglików ja podaję jajka po szkocku z dodatkiem sosu. Głównie jest to słodki sos chili lub ketchup.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na jajka po szkocku.
- 50 dkg mięsa mielonego z indyka lub wołowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta pieprzu
- 3 płaskie łyżki bułki tartej
- olej słonecznikowy do smażenia
- 8 jajek przepiórczych
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka świeżo krojonej natki pietruszki
Jak zrobić jaja po szkocku.
Do garnka wlać wodę, wsypać szczyptę soli. Kiedy woda zaczyna się gotować włożyć jajka przepiórcze. Zagotować i od momentu zagotowania się ponownie wody, gotować przez 4 minuty. Po ugotowaniu odlać wrzącą wodę, zalać jajka zimną wodą i wystudzić. Zimne jajka obrać.
Do miski włożyć mięso mielone, dodać sól, pieprz, jajko, musztardę oraz drobno krojoną natkę pietruszki. Wyrobić masę.
Dobrze wyrobioną masę mięsną podzielić na osiem równych części. Każdą część spłaszczać na dłoni, na środku układać ugotowane jajko przepiórcze, sklejać i formować w kulkę. Każdą kulkę obtaczać w bułce tartej.
Do garnka wlać olej. Oleju powinno być tyle aby w trakcie smażenia pokrył całkowicie mięsne kulki. Olej rozgrzać i kiedy gorący wkładać gotowe kulki mięsne. Smażyć na średnim ogniu, obracając je od czasu do czasu. Kulki powinny być dobrze wysmażone.
Usmażone jajka po szkocku wyjmować na talerz. Podawać same lub z dodatkiem sosu.

Warto wiedzieć robiąc jajka po szkocku.
Użyłam mięsa mielonego z indyka. Mięso to zastąpić możecie mięsem wołowym. Nie używałabym mięsa wieprzowego, gdyż jest ono wyjątkowo tłuste.
Dodałam musztardę saperską. Możecie sięgnąć również po musztardę francuską czy Dijon.
Lubisz dania przygotowane z mięsa mielonego? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sznycle z indyka.
Dodaj komentarz