Quinoa czyli komosa ryżowa to bezglutenowe ziarno pochodzące z Ameryki Południowej. Gotuje się bardzo szybko i jest łatwo strawna dlatego coraz więcej osób po nią sięga.
Z komosy ryżowej przygotowywałam już pierogi, na które przepis znajdziecie na blogu. Gotowałam ją wtedy i wykorzystałam jako jeden ze składników nadzienia do ciasta pierogowego.
Komosy preparowanej nigdy wcześniej nie używałam i w przepisie poniżej wykorzystałam ją po raz pierwszy w życiu.
Na ten typ komosy wpadłam całkiem przypadkowo robiąc zakupy w sklepie z żywnością orientalną. Złapałam torebeczkę z komosą z półki z przeznaczeniem jej późniejszego wykorzystania.
W moim przepisie sprawdziła się świetnie jako dodatek do musu owocowego. Myślę jednak, iż fajnie można ją połączyć także z czekoladą i przygotować czekoladowe kulki lub dodać ją jako dodatek do ciasta chociażby połączoną np. z karmelem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na mus owocowy.
- 6 owoców kiwi
- 2 średnie banany
- 2 łyżki miodu akacjowego
- 150 gr jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 5 dkg preparowanej komosy ryżowej
Jak zrobić mus z kiwi i banana.
Do blendera włożyć obrane i pokrojone w plasterki owoce kiwi, pokrojone banany, miód, sok z cytryny oraz jogurt. Zmiksować.
Do szklanek wkładać na przemian raz mus raz preparowaną komosę ryżową. Można także podać całość w miseczce.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc mus owocowy z komosą ryżową.
Komosa ryżowa to świetny dodatek do jogurtu czy musów owocowych. Jej ziarna nie tylko nie zawierają glutenu ale są też cudownie chrupiące. Połączone z kremowym musem smakują fantastycznie.
Sięgnęłam po jogurt bez laktozy. Możecie go zastąpić standardowym jogurtem naturalnym.
Lubisz dania z dodatkiem bananów? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sok marchew, mandarynka i banan.
Dodaj komentarz