Szparagi z pesto i serem
|||

Szparagi z ricottą i pesto

Zielone szparagi to roślina wieloletnia o długich pędach, które spożywa się po ugotowaniu, upieczeniu lub na surowo. Najlepsze i najczęściej używane są młode pędy szparagów, gdyż starsze sztuki mają twardą, a nawet zdrewniałą teksturę. Jako warzywo szparag bogaty jest w witaminę B6, wapno, witaminę C, cynk, magnez oraz wiele innych cennych witamin. Jest również dobrym źródłem błonnika jak i kwasu foliowego.

Dania, do przygotowania których sięgnąć można po szparagi to wszelkiego rodzaju sałatki, gulasze, zupy i tarty. Zielone szparagi podać można jako dodatek do drobiu, ryb oraz serów. Sprawdzają się podane jako przystawka, na przykład grillowane z dodatkiem sosu holenderskiego, są równie pyszne podane jako danie główne czy podane na śniadanie. Poniżej kilka propozycji na dania ze szparagami.

Tym razem mam dla Was przepis na szparagi z ricottą i pesto. Są to zielone szparagi z wody, które po ugotowaniu podałam z dodatkiem sera, zielonego pesto oraz posiekanych migdałów. Ten prosty przepis na szparagi jest łatwy i szybki do wykonania, a danie świetnie sprawdza się zarówno jako przystawka jak i danie śniadaniowe.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Szparagi z pesto i ricottą
Zielone szparagi

Składniki na szparagi z ricottą i pesto.

  • 300 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki siekanych migdałów
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • 150 g sera ricotta
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić szparagi z ricottą i pesto.

Szparagi związać grubą nitką, tak aby wszystkie były w pozycji stojącej. Do wąskiego i wysokiego garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i kiedy zaczyna się gotować wstawić szparagi w pozycji stojącej. Wody powinno być na tyle, aby sięgała do około 3/4 wysokości szparagów. Szparagi gotować na małym ogniu pomiędzy 4-6 minut, w zależności od ich grubości. Ugotowane szparagi wyjąć na durszlak i wystudzić.

Zimne szparagi ułożyć na talerzyku do serwowania, ułożyć na nich serek ricotta oraz pesto, posypać krojonymi migdałami, oprószyć solą i pieprzem.

Szparagi z pesto i serem
Zielone szparagi

Warto wiedzieć robiąc szparagi z ricottą i pesto.

Waga szparagów podana przeze mnie w przepisie to waga po usunięciu ze szparagów ich łykowatej części.

Każdego szparaga przed ugotowaniem lekko nagiąć, przełamać i odrzucić jego twardą część.

Lubisz szparagi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Szparagi w cieście francuskim.

Szparagi z serem i pesto
Zielone szparagi
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Szparagi z ricottą i pesto
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *