Smażony pstrąg w migdałach przygotowany w całości lub w formie filetów, sprawdzi się rewelacyjnie jako jedno z dań na wigilijnym stole. Do przygotowania smażonego pstrąga potrzebna Wam będzie, poza rybą oczywiście, odrobina masła klarowanego, cytryna, migdały i natka pietruszki. Pomimo, iż ryba smażona jest w całości wcale nie potrzebuje zbyt dużo czasu na patelni. Tak przygotowany pstrąg jest miękki oraz soczysty w środku i ma chrupiącą skórkę. Ja smażonego pstrąga często podaję z purée brokułowym. Przepis na puree z brokuła znajdziecie TUTAJ.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na smażonego pstrąga w migdałach.
- 1 świeży pstrąg (około 50 dkg)
- 4 łyżki masła klarowanego
- 5 dkg płatków migdałowych
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/2 cytryny
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka mąki pszennej
Jak zrobić smażonego pstrąga w migdałach.
Wypatroszonego pstrąga umyć, osuszyć na papierowym ręczniku po czym natrzeć solą oraz pieprzem. Do środka pstrąga włożyć pokrojoną w plastry cytrynę oraz natkę pietruszki. Tak przygotowanego pstrąga oprószyć w mące.
Na dużą patelnię włożyć masło klarowane, rozgrzać. Kiedy masło jest już dobrze gorące zmniejszyć ogień na średni i włożyć pstrąga. Smażyć 5 minut z jednej strony po czym przewrócić, dodać płatki migdałowe i kontynuować smażenie przez kolejne 5 minut. Usmażonego pstrąga wyłożyć na półmisek do serwowania, polać klarowanym masłem z płatkami migdałowymi.

Warto wiedzieć robiąc smażonego pstrąga.
Płatki migdałowe przed podaniem do smażącego się pstrąga można dodatkowo uprażyć.
Nie smażcie pstrąga zbyt długo. Zbyt długo smażona ryba będzie mieć suche mięso.
Jeśli smażycie filety z pstrąga smażcie je po 2-3 minuty z każdej strony. Filety nie potrzebują tyle czasu na usmażenie co cała ryba.
Wewnętrzna temperatura usmażonej ryby powinna sięgać około 62 stopnie Celsjusza.
Szukasz przepisów na dania z ryb? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Polędwiczki z mintaja w pomidorach.
Dodaj komentarz