Zupa krem z pora i ziemniaków to smaczne danie jarskie, które przygotować można z kilku prostych składników. Głównym składnikiem zupy jest por, w głównej mierze jego biała część oraz ziemniaki. Jeśli robię tę zupę ze starszych okazów pora, to wtedy faktycznie ja również używam głównie białej części tego warzywa, lecz w przypadku młodych sztuk bardzo często wykorzystuję również i część zieloną. Pora po pokrojeniu podsmażam wraz z cebulą na maśle, później dodaję pokrojone ziemniaki, a w kolejnym etapie pozostałe składniki. Tę zupę krem doprawiam śmietanką do zupy lub śmietanką 30%, nie używam do jej doprawienia kwaśnej śmietany.
Ugotowane składniki zupy miksuję za pomocą blendera na kremową, jednolitą i delikatną konsystencję. Gotową zupę podaję z dodatkiem grzanek bądź groszku ptysiowego na pierwsze danie obiadowe. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na zupę krem z pora i ziemniaków i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę krem z pora i ziemniaków.
- 2 łyżki masła
- 35 dkg pora
- 10 dkg cebuli
- 40 dkg ziemniaków
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 900 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietanki do zupy
Do podania:
- grzanki i natka pietruszki
Jak zrobić zupę krem z pora i ziemniaków.
Pora umyć i dokładnie oczyścić, po czym przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie paseczki. Obraną cebulę pokroić w małą kostkę, a obrane ziemniaki pokroić w średniej wielkości kostkę lub kawałki. Do garnka włożyć masło, pokrojonego pora oraz cebulę. Smażyć pod przykryciem na średniej wielkości ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kontynuować smażenie przez kolejne 5 minut. Po tym czasie dodać bulion warzywny, sól, pieprz oraz śmietankę. Zagotować całość i od momentu zagotowania gotować przez około 15 minut lub do momentu, w którym ziemniaki są miękkie. Gorącą zupę wlać do blendera i zmiksować. Zupę podawać z dodatkiem grzanek i krojonej natki pietruszki. Można ją dodatkowo udekorować odrobiną śmietanki.

Warto wiedzieć robiąc zupę krem z pora i ziemniaków.
Pora przed pokrojeniem należy bardzo dokładnie oczyścić, gdyż pomiędzy jego warstwami lubi zalegać ziemia. Kiedy używam młodych sztuk pora kroję ich białą część, a także sporą część zieloną, gdyż w młodych sztukach bywa jej więcej, aniżeli części białej.
Lubisz dania z pora? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Smażoną rybę z kremowym porem.


Dodaj komentarz