Intensywny smak i zapach tej zupy sprawiają, że człowiek robi się głodny.
Zapach pieczonego lub smażonego czosnku to zapach, który uwielbiam.
Czosnek dodany do mięsa, owoców morza, makaronów czy nawet ziemniaków nadaje tym daniom fantastycznego smaku.
Danie, które bazuje na samym czosnku głównie to zupa czosnkowa. Postanowiłam ją ostatnio właśnie ugotować.
Ostatni raz zupę czosnkową z prawdziwego zdarzenia jadłam w Zakopanem dwa lata temu. Jej smak chodził więc za mną dość długo. Postanowiłam w końcu coś z tym zrobić i przygotowałam tę zupę w domu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na zupę czosnkową.
- 5 dużych główek czosnku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 750 ml wody
- 1 łyżka suszonego estragonu
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 duży ziemniak
Jak zrobić zupę z czosnku.
Główki czosnku przekroić na pół, skropić olejem i ułożyć na blasze do pieczenia rozkrojoną częścią do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30 minut. Po upieczeniu czosnek wyjąć z piekarnika, wystudzić i obrać z łupki.
Do garnka wlać wodę, dodać upieczony czosnek, pokrojonego w kostkę ziemniaka, sól oraz estragon. Zagotować i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez 25 do 30 minut. Pod koniec gotowania dodać śmietankę.
Gotowa zupę zdjąć z ognia i zmiksować na jednolity krem.
Zupę podawać np. z groszkiem ptysiowym.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc zupę czosnkową.

Najlepsza do zupy jest albo śmietanka do zup albo można również użyć śmietany 36%. Nie dodałam kwaśnej śmietany, gdyż ona nadałaby zupie lekko kwaskowatego smaku.
Zupę podać można z grzankami, ryżem lub groszkiem ptysiowym.
Lubisz czosnek? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sos czosnkowy.
Dodaj komentarz