Awokado to owoc pochodzący z Meksyku, który świetnie rozpowszechnił się w Ameryce, Azji jak i w Europie.
Awokado jest doskonałym źródłem witamin, białka i tłuszczów.
Z awokado przygotować można pasty, dodawać do sałatek lub jeść na kanapce rozsmarowane bądź pokrojone.
Ja lubię połączenie awokado z jajkiem, głownie gotowanym lub w koszulce. Całość podaję polaną sosem holenderskim. Smakuje obłędnie. Kiedyś podzielę się z Wami przepisem na taką wersję dania z awokado, gdyż tym razem mam dla Was przepis na coś innego.
Guacamole, czyli tradycyjna pasta, której zabraknąć nie może w kuchni meksykańskiej. Pasta ta przyjęła się świetnie także i w innych kuchniach świata. Jej atutami są smak, prostota przygotowania i dostępność produktów.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na guacamole.
- 1 mały pomidor
- 2 dojrzałe owoce awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- pęczek świeżej kolendry
- 1 mała cebula czerwona
- 1 mała czerwona papryczka chili
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Jak zrobić guacamole z awokado.
Awokado rozkroić na pół, wyjąć łyżką miąższ i włożyć go do miseczki. Rozgnieść widelcem.
Pomidora pokroić w bardzo małą kostkę. Cebulę obrać i także pokroić na bardzo drobną kostkę.
Chili i kolendrę drobno posiekać.
Pokrojone składniki dodać do rozgniecionego widelcem awokado. Dokładnie wymieszać, rozgniatając dodatkowo składniki widelcem. Dodać sok z limonki, szczyptę soli i pieprzu.
Guacamole podawać z naczosami, na tostach, kanapkach, z surowymi warzywami lub gotowanym jajkiem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc guacamole.

Guacamole, które przygotowałam nie było zupełnie kremowe. Składniki pokroiłam i rozgniotłam dlatego nie miały jednolitej konsystencji. Jeśli chcecie uzyskać kremowe guacamole zmiksujcie wszystkie składniki.
Sok z limonki zastąpić możecie sokiem z cytryny. Zmieni on jednak dość zdecydowanie smak guacamole.
Lubisz awokado? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zdrową sałatkę z awokado i buraka.
Dodaj komentarz