Muffin to słodki wypiek w kształcie babeczki. Ciasto na muffinki powstaje z mąki, jajek, cukru, nabiału oraz tłuszczu. Do tak przygotowanego ciasta dodawane są bakalie, czekolada bądź owoce. W muffinkach łączyć można bardzo wiele różnych dodatków, wszystko zależy od tego co akurat mamy dostępne w domu bądź od pory roku. I tak ja w sezonie wiosennym oraz letnim najczęściej sięgam po świeże owoce. W moim domu bardzo popularne są muffinki z truskawkami, wiśniami, malinami oraz borówkami. Te owoce łączę często z czekoladą, zarówno białą jak i mleczną. Poza sezonem na świeże owoce robię muffiny czekoladowe, bananowe oraz dyniowe.
Moja dzisiejsza propozycja dla Was to przepis na muffiny truskawkowe z białą czekoladą. Połączenie truskawek i białej czekolady sprawdza się za każdym razem, gdyż te dwa składniki komponują się ze sobą rewelacyjnie. Prosty przepis na muffiny truskawkowe znajdziecie poniżej. Mam nadzieje, iż upieczecie je w domu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na muffiny z truskawkami i białą czekoladą.
- 2 jajka rozmiar “M”
- 30 dkg mąki pszennej
- 24 dkg jogurtu naturalnego
- 5 dkg białej czekolady
- 20 dkg truskawek
- 15 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- skórka z 1/2 cytryny
- 100 ml oleju słonecznikowego
Jak zrobić muffiny z truskawkami i białą czekoladą.
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki.
Do miski włożyć jajka oraz cukier puder, po czym ubijać przez 4-5 minut do momentu, w którym uzyskamy puszystą masę jajeczną. Kolejno, nie przerywając ubijania stopniowo wlać olej, a po nim dodać jogurt. Pod koniec wmieszać otartą skórkę z cytryny, przesianą przez sitko mąkę wraz z proszkiem oraz sodą – nie dodawać całej mąki na raz, a mniejszymi partiami. Do tak przygotowanego ciasta na muffiny dodać pokrojone truskawki wraz z połamaną na kawałki białą czekoladą. Metalową formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami, a następnie każdą z nich wypełnić ciastem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić formę z muffinami. Muffiny piec przez około 30 minut. Upieczone muffiny wyjąć z piekarnika i wystudzić przed podaniem. Muffinki można podać posypane cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc muffiny z truskawkami i białą czekoladą.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej.
Z podanych ilości składników uzyskałam 12 muffinów.
W tych muffinkach najlepsze będą bardzo dojrzałe, a co za tym idzie słodkie truskawki.
Lubisz truskawki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Blok truskawkowy.


Dodaj komentarz