W moim zamrażalniku zawsze mam opakowanie tortilli, która świetnie sprawdza się w sytuacjach alarmowych. Kiedy odwiedzają mnie niezapowiedziani goście, wyjmuję placek tortilli, rozmrażam w minutę i wykładam szynką, serem i warzywnymi dodatkami. Poniżej mam dla Was przepis na roladki z tortilli z szynką i serem, które to jak znalazł nadają się na szybką przekąskę. Te roladki robię wtedy, kiedy zupełnie nie mam czasu na gotowanie. Poza szynką oraz serem dodaję do nich zieloną sałatkę, rukolę bądź szpinak, wszystko w zależności od tego co na dany moment mam w lodówce.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladki z tortilli z szynką i serem.
- 4 duże plastry szynki
- 2 duże plastry sera żółtego
- 4 łyżki serka kremowego
- 3 duże połówki suszonych pomidorów
- mała garść liści szpinaku
- 1 sztuka tortilli o średnicy 31 centymetrów
Jak zrobić roladki z tortilli z szynką i serem.
Suszone pomidory pokroić w małą kostkę, wymieszać z serkiem kremowym, po czym dokładnie rozsmarować przygotowany krem na placku tortilli. Na kremie ułożyć plastry szynki, na nich liście szpinaku, a na liściach żółty ser. Ser położyć jedynie z jednej strony tortilli, tak jak to widać na dodanych przeze mnie zdjęciach na moim Instagramie. Kolejno, zaczynając od jednego z boków tortille zwinąć w rulon, który pokroić na kawałki o szerokości 3-ch centymetrów każdy.

Warto wiedzieć robiąc roladki z tortilli z szynką i serem.
Po zwinięciu tortilli w rulon, przycięłam wystający bok nożem, tak aby każda roladka mogła swobodnie stać na talerzu i nie rozpadała się.
Zarówno plastry sera jak i plastry szynki powinny być w miarę cienkie. Grube plastry spowodują, iż roladki będzie ciężko zwinąć.
Sięgnęłam po tortille pszenną o bardzo dużej średnicy. W tym przepisie użyć można również tortilli kukurydzianej.
Lubisz dania z tortilli? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tortille z kurczakiem.

Będę musiała spróbować. Jeszcze takich nie robiłam
Nie robiłam jeszcze takich. Są banalnie proste i na pewno smaczne