Zielone szparagi to roślina wieloletnia o długich pędach, które spożywa się po ugotowaniu, upieczeniu lub na surowo. Najlepsze i najczęściej używane są młode pędy szparagów, gdyż starsze sztuki mają twardą, a nawet zdrewniałą teksturę. Jako warzywo szparag bogaty jest w witaminę B6, wapno, witaminę C, cynk, magnez oraz wiele innych cennych witamin. Jest również dobrym źródłem błonnika jak i kwasu foliowego.
Dania, do przygotowania których sięgnąć można po szparagi to wszelkiego rodzaju sałatki, gulasze, zupy i tarty. Zielone szparagi podać można jako dodatek do drobiu, ryb oraz serów. Sprawdzają się podane jako przystawka, na przykład grillowane z dodatkiem sosu holenderskiego, są równie pyszne podane jako danie główne czy podane na śniadanie. Poniżej kilka propozycji na dania ze szparagami.
- szparagi w sosie holenderskim
- szparagi owinięte boczkiem
- potrawka z kurczaka ze szparagami
- tarta szparagowa
- kurczak z fetą i szparagami
Tym razem mam dla Was przepis na szparagi z ricottą i pesto. Są to zielone szparagi z wody, które po ugotowaniu podałam z dodatkiem sera, zielonego pesto oraz posiekanych migdałów. Ten prosty przepis na szparagi jest łatwy i szybki do wykonania, a danie świetnie sprawdza się zarówno jako przystawka jak i danie śniadaniowe.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na szparagi z ricottą i pesto.
- 30 dkg zielonych szparagów
- 2 łyżki siekanych migdałów
- 3 łyżki zielonego pesto
- 15 dkg sera ricotta
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić szparagi z ricottą i pesto.
Szparagi związać grubą nitką, tak aby wszystkie były w pozycji stojącej. Do wąskiego i wysokiego garnka wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i kiedy zaczyna się gotować wstawić szparagi w pozycji stojącej. Wody powinno być na tyle, aby sięgała do około 3/4 wysokości szparagów. Szparagi gotować na małym ogniu pomiędzy 4-6 minut, w zależności od ich grubości. Ugotowane szparagi wyjąć na durszlak i wystudzić.
Zimne szparagi ułożyć na talerzyku do serwowania, ułożyć na nich serek ricotta oraz pesto, posypać krojonymi migdałami, oprószyć solą i pieprzem.

Warto wiedzieć robiąc szparagi z ricottą i pesto.
Waga szparagów podana przeze mnie w przepisie to waga po usunięciu ze szparagów ich łykowatej części.
Każdego szparaga przed ugotowaniem lekko nagiąć, przełamać i odrzucić jego twardą część.
Lubisz szparagi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Szparagi w cieście francuskim.


Dodaj komentarz