Grzanki z kremem z dyni
|||

Grzanki z kremem dyniowym

Obecność dojrzałej dyni czy to w sklepie czy to w ogrodzie jest dla mnie zawsze oznaką nadchodzącej jesieni. W tymże okresie dostępność świeżych warzyw oraz owoców znacznie maleje. Z uwagi na mały wybór do najczęściej używanych przeze mnie warzyw w tym czasie właśnie bez wątpienia należy dynia. Z dyni wyczarować można przepyszne dania wytrawne jak i słodkie smakołyki. Oto kilka propozycji na dania z dyni.

Przepis na grzanki z kremem dyniowym, który znajdziecie poniżej sprawdza się kiedy szukamy inspiracji na śniadanie, kolację lub przystawkę. Te grzanki z kremem dyniowym są szybkie do przygotowania jeśli mamy pod ręką gotowe już puree z dyni. Tak na ogół jest u mnie, gdyż kiedy robię puree to bardzo często sporą jego część mrożę i mogę po nią sięgnąć w dowolnym momencie. Do dekoracji grzanek wykorzystałam ziarna granatu, pędy groszku cukrowego oraz papryczkę chili. Te grzanki nie tylko pięknie się prezentują lecz smakują równie pysznie.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Grzanki z kremem z dyni
Grzanki

Składniki na grzanki z kremem dyniowym.

  • 150 g serka kremowego
  • 150 g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki krojonej papryczki chili
  • szczypta pieprzu kolorowego
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średniej wielkości bagietka
  • 2 łyżki ziaren granatu
  • pęczek pędów groszku cukrowego

Jak zrobić grzanki z kremem dyniowym.

Do miseczki przełożyć zimne puree z dyni, serek kremowy, papryczkę chili, pieprz oraz sól. Dokładnie wymieszać.

Bagietkę pokroić na cienkie kromki o grubości około centymetra każda. Każdą z kromek delikatnie przesmarować oliwą, po czym ułożyć na gorącej patelni. Przypiekać z obu stron, do momentu w którym pieczywo jest lekko przyrumienione. Grzanki zdjąć z patelni i wystudzić.

Na blacie ułożyć zimne grzanki, każdą posmarować kremem dyniowym oraz udekorować ziarnami granatu i pędami groszku cukrowego. Do dekoracji można również użyć papryczki chili jeśli ktoś lubi pikantne jedzenie.

Grzanki z kremem z dyni
Grzanki

Warto wiedzieć robiąc grzanki z kremem dyniowym.

Puree z dyni przygotowałam według przepisu TUTAJ. W tym puree wykorzystałam dynię piżmową, gdyż tak naprawdę po nią sięgam najczęściej. Po zmiksowaniu puree dodatkowo przetarłam przez gęste sitko. Dzięki temu konsystencja puree była jeszcze bardziej kremowa i delikatna.

Lubisz dania z dyni? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki dyniowe.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Grzanki z kremem dyniowym
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *