Cebulowe bhaji to danie, które wywodzi się z kuchni indyjskiej. Bhaji to małe placuszki przygotowane z cebuli, mąki i przypraw smażone w głębokim tłuszczu.
W kuchni indyjskiej do przygotowania tych małych placuszków używa się mąki z ciecierzycy. Mąkę łączy się z cebulą i przyprawami takimi jak kminek czy kolendra.
Bhaji podawać można jako przekąskę czy przystawkę. Koniecznie należy serwować je na ciepło.
Moje cebulowe bhaji w przeciwieństwie do tych tradycyjnych powstały z dodatkiem mąki pszennej. Podałam je z fantastycznym sosem śliwkowym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na bhaji.
- 2 łyżki mleka
- 2 duże cebule
- 1/2 łyżeczki świeżo krojonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 10 dkg mąki pszennej
- 2 jajka
- olej słonecznikowy do smażenia
Sos:
- 45 dkg śliwek
- 50 ml wody
- szczypta cynamonu
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczka soku z cytryny
Jak zrobić cebulowe bhaji.
Cebulę obrać, pokroić w średniej wielkości piórka. Włożyć do miski. Do cebuli dodać jajka, mąkę, mleko, kminek, natkę pietruszki oraz sól. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
Na patelnię wlać olej. Kiedy gorący, wykładać łyżką małe porcje masy cebulowej. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu wyjmować placuszki na papierowy ręcznik kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sos: ze śliwek usunąć pestki, pokroić na drobne kawałki i włożyć do garnka. Wlać wodę, dodać cynamon, cukier oraz sok z cytryny. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po 15-u minutach zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować.
Usmażone cebulowe bhaji podawać na ciepło z sosem.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc bhaji z cebuli.

Natkę pietruszki zastąpić można świeżą kolendrą.
Jeśli nie chcecie używać mąki pszennej sięgnijcie po mąkę z ciecierzycy. W ten prosty sposób uzyskacie bezglutenowe bhaji.
Lubisz dania z cebulą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą.
Dodaj komentarz