Naleśniki to danie mączne robione z jajek, mleka oraz mąki. Z ciasta naleśnikowego smaży się cienkie placki, zwane naleśnikami, które po usmażeniu najczęściej podawane są z dodatkiem nadzienia. Nadzienie do naleśników może być słodkie jak i wytrawne. Słodkie nadzienie przygotować można z twarogu, dżemu, czekolady czy bitej śmietany. Jako wytrawnego nadzienia użyć można mięsa, szpinaku czy sera ricotta. Same placki naleśnikowe są także fajnym dodatkiem do zup, pokrojone w cienkie paseczki zaserwować można je z rosołem.
Proste ciasto naleśnikowe urozmaicić można dodatkiem puree warzywnego, robionego na przykład ze szpinaku. Ciasto na wegetariańskie naleśniki szpinakowe robi się podobnie jako ciasto na regularne naleśniki, tyle iż dodatkowo dodaje się do niego zmiksowane liście szpinaku. Po usmażeniu naleśniki smakują pysznie podane jako danie jarskie z wytrawnym nadzieniem na przykład z sera, lub danie mięsne wypełnione nadzieniem z łososia lub kurczaka. Naleśniki szpinakowe to danie, które podać można zarówno na lunch, obiad, kolację jak i na śniadanie. Polecam poniższy przepis na naleśniki szpinakowe i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na naleśniki szpinakowe.
- 8 dkg świeżego szpinaku
- 100 ml zimnej wody
- 300 ml mleka
- 2 jajka “L”
- 20 dkg mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczka soli
Jak zrobić naleśniki szpinakowe.
Do wysokiego pojemnika włożyć świeże liście szpinaku, wlać wodę i za pomocą blendera zmiksować. Kolejno dodać jajka, sól, olej i mleko, po czym miksować razem przez kilka sekund. Zmiksowane składniki przelać do miski, dodać przesianą przez sitko mąkę i przy pomocy ubijaka bądź ręcznego robota ubijać składniki przez około minutę, lub do momentu, w którym w cieście nie ma grudek. Tak przygotowane ciasto naleśnikowe odstawić na 15 minut.
Patelnię do naleśników bądź patelnię z nieprzywierającą powłoką wstawić na ogień i rozgrzać. Kiedy patelnia jest już dobrze gorąca, zmniejszyć ogień na średni, a na patelnię cienko wylewać ciasto naleśnikowe. Naleśniki smażyć przez około 2-3 minuty z obu stron łącznie. Usmażone naleśniki wykładać na talerzyk.

Warto wiedzieć robiąc naleśniki szpinakowe.
Patelnia, na której smażyłam naleśniki miała średnicę 24 centymetrów. Patelni nie smarowałam dodatkowym tłuszczem, gdyż ciasto naleśnikowe ma w sobie dodatek oleju. Jeśli używacie patelni, która nie ma nieprzywierającej powłoki, do smażenia konieczna będzie odrobina oleju.
Z podanych ilości składników wychodzi 10 sztuk nalesników.
Lubisz dania z naleśnikami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Naleśniki po meksykańsku.


Niezwykle piękny kolorek, dawno takich nie robiłam. Czasami dodaję szpinak do farszu lub ciasta. 😉
Ja także często używam szpinaku do farszu. Pozdrawiam 🙂
Nigdy nie robiłam. Kusi mnie żeby spróbować