Zielone szparagi to warzywo, którego pędy używane są do przygotowania wielu pysznych dań. Ze szparagów zrobić można zupę, sałatkę, tartę, połączyć je z mięsem lub zapiec z serem. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na dania z zielonych szparagów. Najnowsze danie, które chcę Wam polecić to potrawka z kurczaka ze szparagami właśnie. Potrawka z kurczaka to połączenie zielonych szparagów z soczystym udźcem z kurczaka, marchewką oraz sosem śmietanowym z dodatkiem czosnku i tymianku. Ja tę potrawkę lubię podawać z gotowanym ryżem, możecie ją jednak zaserwować z innymi dodatkami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na potrawkę z kurczaka.
- 400 g udziec z kurczaka
- 150 g zielonych szparagów (tylko miękka część)
- 120 g marchwi (po obraniu)
- 1 ząbek czosnku
- gałązka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 150 ml śmietanki (30%)
- 1 łyżka masła
- 250 ml wody
- 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jak zrobić potrawkę z kurczaka ze szparagami.
Udziec z kurczaka oczyścić, wypłukać i pokroić w dużą kostkę. Na patelnię włożyć masło, pokrojony udziec, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu, po czym dodać pokrojoną w plastry marchew, 200 ml wody i gotować przez 4-5 minut pod przykryciem. Kolejno, dodać pokrojone szparagi i kontynuować gotowanie przez 6-7 minut. Po upływie tego czasu dodać sól, pieprz, 50 ml wody wymieszane ze śmietanką i mąką ziemniaczaną. Trzymać na ogniu przez dodatkowe 3 minuty. Potrawkę z kurczaka podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

Warto wiedzieć robiąc potrawkę z kurczaka ze szparagami.
Zielone szparagi pokroiłam w 2,5 centymetrowe kawałki.
Udziec z kurczaka należy pokroić w około 3-y centymetrową kostkę. Kupując udziec należy wybrać ten, które nie ma skóry. Jeśli kupimy udziec ze skórą przed jego dodaniem do potrawki skórę należy usunąć.
W przepisie podaję wagę warzyw po obraniu. Nie musicie oczywiście trzymać się dokładnej wagi użytych składników. Jeśli zamiast 120 g marchwi dodacie 13 czy 140 g nic się nie stanie.
Lubisz dania z zielonymi szparagami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tartę szparagową.

Dodaj komentarz