Pyszna rolada truskawkowa na puszystym biszkopcie to moja dzisiejsza propozycja na słodkie ciasto z truskawkami. Rolada nie tylko smakuje wyśmienicie, prezentuje się równie efektownie dzięki polewie przygotowanej z galaretki i truskawek. Już teraz polecam Wam poniższy przepis na roladę truskawkową.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladę truskawkową.
Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 12 dkg cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 12 dkg mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Krem truskawkowy:
- 15 dkg truskawek
- 15 dkg galaretki (odebrane z “Galaretka truskawkowa”)
- 10 gr żelatyny w proszku
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 1 łyżka cukru pudru
Galaretka truskawkowa:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej (75 gr)
- 350 ml wody
Polewa:
- 25 dkg truskawek
- pozostała galaretka po odjęciu 15 dkg do “Kremu truskawkowego”
Jak zrobić roladę truskawkową.
Biszkopt: do miski wbić jajka, dodać cukier puder, sól oraz sok z cytryny. Za pomocą robota ręcznego lub kuchennego ubijać przez 5-6 minut. Następnie, większymi porcjami, delikatnie ale w miarę szybko wmieszać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wylać na nią ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec 22-25 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i ciepłe jeszcze zwinąć w kształt rulonu.
Zwinięcie ciasta w roladę u mnie wyglądało tak, iż najpierw na wierzch ciasta położyłam papier do pieczenia. Następnie, ciasto wyjęłam z formy i ułożyłam na ścierce kuchennej (spód ciasta była na ścierce nie góra). Kolejno, bardzo ostrożnie i nie naciskając zbytnio ciasta, zwinęłam je wzdłuż dłuższego boku. Ciasto odstawiłam na godzinę, aby mi całkowicie wystygło.
Galaretka truskawkowa: do miski wsypać galaretkę truskawkową, zalać wrzącą wodą i wymieszać. Mieszać tak długo, aż galaretka całkowicie się rozpuści. W tym momencie odlać 15 dkg, które jest potrzebne do przygotowania kremu truskawkowego. Galaretka, która pozostanie po odlaniu posłuży do przygotowania polewy.
Polewa: truskawki pokroić na cienkie plasterki, ułożyć jeden obok drugiego w formie i zalać galaretką. Formę przed ułożeniem w niej truskawek należy wyłożyć folią spożywczą po to, aby po zgęstnieniu galaretki można było ją swobodnie wyjąć. Na moim Instaramie dodałam kilka zdjęć jak to wyglądało u mnie. Ważne również, aby użyć nieco mniejszej formy niż ta w której pieczony był biszkopt.
Krem truskawkowy: truskawki zmiksować, przelać przez sitko aby pozbyć się ziaren. Do odebranej uprzednio, gorącej galaretki (15 dkg) dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć całość ze zmiksowanymi truskawkami, odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Do dużej miski wlać zimną śmietankę kremówkę, dodać cukier puder i ubić na sztywno. Kiedy śmietana jest już ubita, dodać tężejącą galaretkę, ubijać razem kilka sekund.
Zimne ciasto ostrożnie rozwinąć, posmarować kremem pozostawiając jego odrobinę do posmarowania rolady po wierzchu. Ciasto ponownie zwinąć w roladę i posmarować odłożonym uprzednio kremem. Roladę przykryć polewą czyli stężałą galaretką z truskawkami. Gotową roladę wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, aby krem dobrze stężał.

Warto wiedzieć robiąc roladę truskawkową.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Biszkopt piekłam w metalowej formie do pieczenia o wymiarach 25 na 35 centymetra.
Polewę, czyli galaretkę z truskawkami przygotowałam w mniejszej formie. Miała ona wymiary 20 na 25 centymetra.
Lubisz ciasta z truskawkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jogurtowiec z truskawkami.






Dodaj komentarz