Połączenie sera z czerwoną cebulą sprawdza się zawsze. Zazwyczaj z cebulą łączę ser kozi albo ser feta ale tym razem sięgnęłam po ser Camembert.
Cebulę oczywiście należy najpierw odpowiednio przygotować. Nie wystarczy pokroić cebuli i świeżej wymieszać z serem.
Ja czerwoną cebulę łączę z brązowym cukrem, którego słodycz niweluje lekko gorzki smak cebuli. Podsmażam i dopiero wtedy mieszam z serem.
Oczywiście cukier w tym daniu nie jest w ogóle wyczuwalny. Jego zadaniem jest jedynie złagodzenie smaku cebuli.
Cebula i ser połączone razem stworzyły idealne nadzienie dla piersi kurczaka. Mięso z kurczaka jest bardzo delikatne i niedoprawione odpowiednio jest bez smaku.
Czasami wystarczy sól, pieprz i kilka przypraw a czasami kiedy chcemy zaszaleć, warto postawić na nadzienie. Ja tak zrobiłam tym razem i przygotowałam roladki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na roladki z kurczaka.
- 2 średniej wielkości cebule czerwone
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki brązowego cukru jasnego
- 5 średniej wielkości piersi z kurczaka
- 1/6 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 kubka bułki tartej
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 12 dkg sera Camembert
- olej słonecznikowy do smażenia
Jak zrobić kurczaka z serem Camembert.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Im bardziej rozbite tym łatwiej będzie je nam zwinąć po wypełnieniu ich farszem. Nie powinny jednak być przeźroczyste. Mięso nasolić, posypać pieprzem i odstawić na kilka minut.
W tym czasie pokroić w drobne piórka czerwoną cebulę. Na patelnie włożyć masło, dodać cebulę oraz cukier. Smażyć na małym ogniu przez 10 minut. Usmażoną cebulę wystudzić.
Ser Camembert pokroić w małe plastry.
Na każdą z rozbitych piersi kurczaka wyłożyć podsmażoną cebulkę oraz kilka plasterków sera. Nie wykładać na sam środek tylko z prawego brzegu. Boki brzegu pozostawić bez farszu. Zawinąć roladkę poprzez założenie pustych boków mięsa delikatnie do wewnątrz a następnie zrolowanie.
Jajka wybić na talerz, roztrzepać widelcem. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą a na trzeci mąkę.
Roladki obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku a na końcu w bułce tartej.
Na patelnię wylać olej. Rozgrzać. Na rozgrzany olej wykładać roladki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.
Podsmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywką. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
Podawać ciepłe z ziemniakami, sałatą, kaszą czy ryżem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc roladki z kurczaka z serem i cebulą.

Jeśli po zwinięciu roladki nie trzymają się albo boicie się, że w trakcie pieczenia się rozpadną, podepnijcie je paroma wykałaczkami. Ja nie miałam takiego problemu więc nie używałam wykałaczek.
Możecie zrobić podwójną panierkę, czyli po obtoczeniu roladek w bułce ponownie zanurzcie je w jajku i kolejno w bułce. Roladki będą bardziej chrupiące i unikniecie wypłynięcia sera.
Ser Camembert zastąpić możecie serem Brie.
Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tartę francuską z kurczakiem.
Dodaj komentarz